Sajra Hamurović rukometna je golmanica u ŽRK Krivaja iz Zavidovića. Ljubav prema ovom sportu, kod ove 16-godišnje čuvarke mreže nije bila prisutna sve do njene 11 godine kada je na nagovor prijateljica počela trenirati.   

– Nikada nisam dolazila na rukometne utakmice jer sam smatrala da je taj sport jako grub i da nije za mene. Nagovorom mojih prijateljica koje su trenirale rukomet došla sam na jedan trening i neočekivano mi se sport svidio, znala sam da će postat dio mene – kaže Hamurović, koja je sa svojih 12 godina upisala prve minute i odbrane za seniorski tim.

Krivaja je nedavno napravila senzaciju u Premijer ligi BiH savladavši Grude rezultatom 25:20.

– Pobijedili smo ekipu koja već pet godina nije doživjela poraz. To je jedan od najvećih sretnih trenutaka u mom životu i jedan od naših najvećih uspjeha. Cilj nam je da se zadržimo u samom vrhu tabele jer mislim da smo svojim trudom zalaganjem i željom to i zaslužile – naglašava mlada golmanica.

Pola ekipe

Rođena Zeničanka potom se osvrnula i na svoju poziciju u klubu iz Zavidovića.

– Pozicija golmana je vrlo zahtjevna, nosi težinu pola ekipe je sve počinje iz odbrane. Ovu sezonu dobivam mnogo više prilike za igru nego u prošlim sezonama. Trebalo je mnogo truda, zalaganja i odricanja da to opravdavam na najbolji mogući način. Moje vrijeme polako dolazi, osjetim to – kaže ambiciozna čuvarka mreže, koja je pored bavljenja rukometom stigla i do crnog pojasa u karateu.

Smatra da je ženski rukomet zapostavljen u našoj državi.

– Ženski rukomet u BiH je jako zapostavljen i politika je svugdje prisutna i utječe na sport. Žao mi je što naša država već duži niz godina nema žensku A reprezentaciju i nadam se da će se to promijeniti – ističe naša sagovornica, koja se prošle godine našla na širem spisku kadetske reprezentacije BiH.

Mlada golmanica otkrila nam je i svoje planove za budućnost.

– Do kraja srednje škole planiram ostati u svom matičnom klubu i igrati rukomet iz ljubavi. Poslije srednje škole želim nastaviti školovanje van BiH i isto tako i bavit se rukometom – zaključuje Sajra Hamurović.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba