Salakovac: Hrane ima do Nove godine

Bljesak.info

Voditelj kampa Salakovac Edin Denjo kaže migrantima je osigurano apsolutno sve.

Punih pet mjeseci ovaj kamp utočište je migranata iz Iraka, Irana, Pakistana i Afganistana. Njihov broj stalno varira, s obzirom na to da neki odlaze iz centra , a drugi dolaze. Kapaciteti centra su popunjeni, a odlasci migranata su smanjeni. Trenutno ovdje živi njih 217, mnogi će tu provesti zimu, piše N1.

“Planiram s obielji ići u Njemačku, međutim zasad ostajemo ovdje, lijepo nam je , ništa nam ne fali, smještaj, hrana, sve je dobro, samo nam odjeća nedostaje”, kaže Rahim, migrant iz Irana.

Na izmaku kapaciteta Prema riječima Alena Kajtaza, tajnika Crvenog križa, uskoro bi mogla nedostajati i hrana, s obzirom na to da su zalihe pri kraju. Hrane i higijenskih potrepština, kako tvrdi imaju do kraja mjeseca, a neizvjesno je što će biti nakon 1. studenog. S obzirom na to da su na izmaku vlastitih kapaciteta, razmišljaju o povlačenju kada je u pitanju pružanje pomoći migrantima.

“Crveni križ Grada Mostara ne može beskonačno crpiti vlastite resurse, ne može uništavati sve one programe i projekte koje mi već dugo radimo, ne može dovesti u pitanje rad kuhinje koja svakodnevno priprema 350 obroka i sve one aktivnosti koje radi Crveni križ. Ta opcija je uvijek otvorena, ali ja se nadam da će se od 1. studenog naći modalitet za sigurnim financiranjem”, kaže Kajtaz.

Centar radi u punom kapacitet Voditelj kampa Salakovac Edin Denjo kaže migrantima je osigurano apsolutno sve. Mjesta strahu i panici nema. Zaliha hrane kako im je rečeno ima do Nove godine.

“Centar radi u punom kapacitetu, dosta organizacija ima koje rade od prvog dana, svi su uključeno od Crvenog krsta, World visona, Save the Children, Inicijative žena BiH, UNICEF-a, UNHCR-a, uglavnom svatko ima svoj dio zadaće koji uspješno izvršavamo i ljudi sasvim zadovoljni s uvjetima u kampu”, ističe Denjo.

U kampu se nalaze i tri bebe, a ljekarskim pregledom ostale djece utvrđeno je da mnoga od njih nisu bila cijepljena. Liječnik u kamp dolazi dva puta tjedno, a članovi IOM-a po potrebi odvoze migrante do mostarske bolnice. Problem zdravstvene zaštite, koji je bio aktualan neko vrijeme, reguliran je potpisanim ugovorima. Primarna zdravstvena zaštita osigurana je ugovorom koji je s lokalnom bolnicom potpisalo Ministarstvo sigurnosti. Sekundarnu je osigurao UNHCR preko jedne nevladine organizacije.1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...