Ministar vanjskih i evropskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenber) boraveći u našoj državi osvrnuo se i na „non-paper”, kazavši da posljednih dana je bio aktuelan fantomski, odnosno nepostojeći dokumenti.

Teritorijalni integritet i suverenitet
– Razmišljanja i igranje sa mislima je potpuno neprihvatljivo i zapaljivo. Teritorijalni integritet i suverenitet su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora. Onaj ko se igra ovakvim mislima igra se sa vatrom, i to se treba izbjeći – istakao je Šalenberg nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Dodao je da budućnost BiH i regiona u Evropskoj uniji.

– Drago mi je da smo krenuli sa isporukama vakcina za BiH i da se na taj način približimo svjetlu na kraju tunela. Poruka EU i Austrije je da vas nećemo ostaviti na cjedilu. Naša velika želja je da tokom ljeta postignemo što veći nivo normlanosti i mobilnosti – kazao je.

Potcrtao je da je od 1966. Austrija najveći investitor u BiH, te da su bliski i dobri međuljudski odnosi.

– Više od 200.000 iz BiH živi u Austriji. Bez stabilne BiH, ni region ne može biti stabilan – naglasio je Šalenberg.

Ministrica Turković izrazila je nadu da će isporuke vakcina putem oba međunarodna mehanizma teći redovno, te da će to omogućiti masovnu imunizaciju u BiH.

Evropska komisija razmatra olakšanje putovanja
– Do nas je došlo da Evropska komisija razmatra olakšanje putovanja. Izrazila sam nadu i očekivanje, s obzirom da se epidemiolška situacija stabilizira, mogli bi biti obuhvaćeni takvim mjerama. EU i države članice su naš najvažniji ekonomski i politički partner. U političkom smislu konstatirali smo da su odnosi BiH i Austrije dobri, te da Austrija zagovara napredak BiH ka članstvu EU – istakla je Turković.

Kako je kazala, prenijela je uprkos negativnoj retorici političara da većina građana podržava članstvo ka EU i put u NATO.

(avaz)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: