Saslušanjem prvih svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo jutros je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocu.

Spiskao pare

On se tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, u periodu od 2013. do 2016. godine, dok je bio na čelu ove institucije.

Salihović se optužnicom tereti da je spiskao više od 80.000 troškova reprezentacije na iće i piće, a sva svoja službene putovanja proglasio je tajnima.

Prvi svjedok optužbe, suspendirani državni tužilac Božo Mihajlović, bivši Salihovićev zamjenik i šef Odjela za privredni kriminal i korupciju, kazao je Sudu da je glavni tužilac bio taj koji je ustrojavao rad Tužilaštva i da je sve što je rađeno, rađeno uz Salihovićev nadzor.

On je rekao da nije bio upoznat s aktima i pravilnicima o utrošku reprezentacije, jer te sredstva, kako je rekao, nije ni koristio.

Ja nisam imao nikakvu nadležnost nad troškovima reprezentacije, tako da se s time nisam ni upoznao. Vodio sam brigu samo oko svoga odjela. Istina je da sam išao na službena putovanja, ali reprezentaciju nisam koristio. Uzimao sam putne naloge, pravdao troškove, ali nikad nisam tražio dopunu. Ja nikoga nisam častio pićem, a šta su drugi radili, ja to ne znam – kaže Mihajlović.

Kazao je da nikada svoja putovanja nije prikazivao tajnima, ali da mu je poznato da je to radio glavni tužilac, sada optuženi Salihović.

– To je tada dogovoreno na Kolegiju. Da se ne govori datum posla, vrijeme, destinacija… Sad, kako je to obračunavano, ja to ne znam. Vjerujem da je po zakonu – kaže Mihajlović.

Ustvrdio je da je bio upoznat s tim da su rađene revizije o radu Tužilaštva, a da je sve nadzirao i sadržaj nalaza revizora dobivao glavni tužilac, kazao je on.

Nema primjedbi

Odbrana je kazala da nema primjedbi na njegovo svjedočenje i da će ga pozvati kao svoga svjedoka.

No, iako se na prvi mah činilo da će iskaz Irise Čevre, tadašnje savjetnice u Tužilaštvu BiH, na procesuiranju ratnih zločina proći nezapaženo, na kraju se desilo obratno. Naime, na direktna pitanja tužiteljice Amre Mehmedović Salihovićava odbrana nije imala primjedbu, ali se na kraju, kako bi se pohvalio radom, umiješao Salihović i odveo suđenje u drugi smjer.

Optuženi je pitao svjedokinju je li tačno da je za vrijeme njegovog mandata, dok je ona bila zaposlena, odmah 2013. godine uvećan budžet, skoro dvostruko, zbog obima posla, Čevra je odgovorila potvrdno.

No, kako je pojasnila, ta sredstva iz budžeta nisu praćena adekvatnim planiranjem. Kazala je da je, naprimjer, Tužilaštvo zaposlilo iz IPA fondova 20 tužilaca, a trebalo ih je pet.

Sve kod glavnog

Iako se Salihović hvalio velikim brojem podignutih optužnica, Čevra je naglasila da taj veliki broj optužnica nije bio na zadovoljavajućem nivou.

– Sve je to rezultiralo velikim brojem oslobađajućih presuda. Čak su se i saradnici -istražitelji na ratnim zločinima žalili na stara vozila, a imali smo nova, koje je doniralo Ministarstvo sigurnosti, a neka su nabavljena iz IPA fondova, poput terenaca – kazala je ona.

Optuženi se pokušao pohvaliti i odličnom regionalnom saradnjom s glavnim tužiocima regiona, kazavši da je išao čak u posjetu glavnom tužiocu Kine, svjedokinja je naglasila da je svjedočila tome da je saradnja Tužilaštva s Hagom, OSCE-om i Ambasadom SAD išla u drugom smjeru.

– Povećanje budžeta nije imalo svoje utemeljenje – kazala je Čevra.

Saslušana je i Elma Šabota, koja je bila uposlena u Salihovićevom kabinetu. Potvrdila je da su svi pravilnici dolazili Salihoviću na ruke, da je putovanja proglasio tajnim, ali radi, kako je rekla, sigurnosti.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Salihović sredstva od IPA fondova trošio za štampanje biltena, optužnice bile nezadovoljavajuće / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.