Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 29. novembra 2020. godine, rekao da su izjave i ponašanje Stanivukovića posljedica pogrešno koncipiranog obrazovnog sistema, kao i uticaja medija i vlasti koji veličaju presuđene ratne zločince i negiraju presuđeni genocid.

Reagujući na izjave novoizabranog gradonačelnika Banja Luke u kojima otvoreno negira presuđeni genocid u Srebrenici.

Salkić je istakao da se nakon dvadeset pet godina nešto treba i mora mijenjati u bh. entitetu RS u suprotnom će uz ovakav obrazovni sistem, medije i uz podršku vlasti društvo se dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“Takve kao što je Stanivuković odgaja obrazovni sistem , mediji i vlast u ovom entitetu. U udžbenicima koji se koriste u obrazovnom procesu ovog entiteta uči se da je Ratko Mladić komandant vojske koja je stvorila RS. Ispravno bi bilo da se uči da su Ratko Mladić i drugi osuđenici,ratni zločinci koji su počinili teške zločine uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u sigurnoj zoni UN-a Srebrenica i da su time natovarili teško breme svom narodu kojeg će morati nositi kroz svoju budućnost. To teško breme predstavnici bosanskih Srba, a i Srbije moraju sami skinuti sa svojih leđa, to niko ne može učiniti u njihovo ime, navodi Salkić.

Kako dodaje, to teško breme se skida sa leđa katarzom, koja još nije ni na vidiku kod predstavnika bosanskih Srba, ali i Srbije.

“Umjesto katarze studenti studiraju i stanuju u studentskom domu koji nosi ime presuđenog ratnog zločinca za genocid i druge teške zločine, Radovana Karadžića. Srbija je sigurna oaza za mnoge presuđene, osumnjičene i potencijalne ratne zločince. Većina medija u entitetu RS ne priznaje sudske presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde, sudova demokratskih zemalja, domaćih sudova i presuđeni genocid. Oblikujući javno mnijenje na način da nije bilo genocida i da su osuđeni za genocid u Srebrenici i druge teške zločine srpski heroji”, navodi Salkić u saopćenju.

Prema njegovim riječima, vlast nije pokazala empatiju za žrtve, nije učinila katarzu. Podsjeća da je Narodna skupština entiteta dodjelila najviša entitetska priznanja presuđenim ratnim zločincima za genocid i druge teške zločine te da se presude se negiraju i relativiziraju. Stanivuković i mnogi mladi u ovom entitetu, smatara Salkić, su posljedica ovakvog stanja u entitetu.

“Da je on u školi učio da su zločinci zločinci a ne heroji, da je počinjeni zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da je slušao, gledao i čitao u medijima u ovom entitetu da su zločinci zločinci a ne heroji i da je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da se vlast u ovom entitetu distancirala od zločinaca, osudila zločin i priznala sudske presude ne bi Stanivuković ovako mislio i govorio kao što ne bi ni mnogi drugi u ovom entitetu.
Ključni je problem što mnogi vjeruju da se zločin isplati i da su njihovi sunarodnjaci uradili dobre stvari u prošlosti. Oni vjeruju da se zločin isplati jer su mnogi zločinci danas na slobodi i ugledni su građani u ovom entitetu. Da se zločin isplati dokaz je današnje teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine.
Da se zločine ne isplati, u najmanju ruku, danas bi imali drugačije nazive administrativnih dijelova u ovoj zemlji. Za ovo nisu samo krivi zločinci i oni koji ih podržavaju već su krivi i oni koji su im dali za pravo da to čine, a nisu trebali i nisu smjeli”, navodi Salkić.

Zaključuje da bi 25 godina poslije trebalo bi svima ili bar većini biti jasno da se nešto treba i mora mijenjati.

“Ukoliko ovakvo stanje ostane, društvo će se u ovom entitetu uz pomoć obrazovnog procesa, medija i uz podršku vlasti dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, navodi se u sopćenju potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića”

Izvor: Radio Sarajevo

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.