Samit lidera EU o Brexitu i uticaju Kine

vijesti.ba

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) okupiće se 21. i 22. marta na samitu u Briselu, čija će glavna tema biti izlazak Velike Britanije iz EU (Brexit).

Evropski lideri prvenstveno će razgovarati o Brexitu. Biće razmatrani i odnosi s Kinom, ekonomski odnosi, klimatske promjene i borba protiv lažnih vijesti.

Samit će početi obraćanjem predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, a potom i razgovorima o Brexitu.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) prisustvovat će sesiji o posljednjim pripremama kada je riječ o “Brexitu”, kao i o njegovom prolongiranju.

Lideri će istovremeno razgovarati i o mogućnosti Brexita bez sporazuma. Velika Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, a pregovori o sporazumu za “Brexit” su trajali skoro dvije godine.

Zvaničnici bi u četvrtak navečer trebali razgovoarati o odnosima Evropske unije i Kine, odnosno o saradnji dvije zemlje, javlja Anadolija.

Jedna od tema samita bi trebale biti i pripreme za samit EU-Kina zakazan 9. aprila, ali i reforma Svjetske trgovinske organizacije, industrijska politika, te klimatske promjene.

Drugog dana samita, lideri koji će se sastati s premijerima Islanda, Lihtenštajna i Norveške, obilježiće 25 godina postojanja Evropske ekonomske zone.

Zvaničnici će potom razgovarati o zaposlenju i konkurenciji u Evropskoj uniji.

Na sastanku kojem bi trebao prisustvovati i čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, biće razgovarano i o trgovinskim odnosima između EU i Sjedinjenih Američkih Država .

Izvor: vijesti.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...