Alba je imala samo nekoliko dana kada ju je porodica dala na usvajanje jer ima Daunov sindrom. Nažalost, u prvih trinaest dana njenog života, čak dvadeset drugih porodica je odbilo da je usvoje. Međutim, njena priča je naposlijetku ipak dobila svoj srećni kraj u vidu jednog samohranog oca koji se odlučio na ovaj odvažni korak i usvojio ovu bebu staru samo nekoliko sedmica.

Za priču Luke Trapanezea se počulo kada je objavio knjigu koju je napisao o svom životu sa Albom. Po njegovim riječima, ta topla inspirativna priča „uništava stereotipe o očinstvu, religiji i porodici.“ Zakoni o usvajanju djece u Italliji su prilično strogi te se samohrani roditelji odobravaju prilično rijetko. No, zbog Albinog stanja, normalne regulative su dobile amandman. Luka je rekao da ni sekundu nije bio poljuljan strahom u vezi sa ovom odlukom, a pojurio je u bolnicu da popuni potrebnu papirologiju čim je dobio i zvanično odobrenje.

Luka je i ranije volontirao i radio sa djecom sa invaliditetima, pa je osjećao da je spreman da odgaja dijete sa Daunovim simptomom. I nije mogao dočekati da postane otac.

„Kada sam je uzeo u ruke, bio sam ispunjen takvim zadoljstvom“, rekao je za BBC: „Odmah sam osjetio da je ona moja kćerka. Znao sam da sam spreman da budem njen otac.“

Luka je rekao da Alba, koja sada ima godinu i po, voli da se igra i upoznaje nove ljude. „Provešću ostatak svog života sa onom koju volim i uradićemo zajedno gomilu predivnih stvari.“

Izvor vijesti: Saša Leper / lolamagazin.com