Komentirajući blokadu vlasti u BiH i odluku vlasti Republike Srpske da ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) kazao je za “Večernji list” da je Ustavni sud temelj sektora pravosuđa i da su odluke jednog takvog suda konačne i obavezujuće. 

– Svaka demokratska zemlja mora imati konačnog arbitra, završnu instanciju, morate imati učinkovito pravosuđe. Ustavni sud temelj je sektora pravosuđa. Odluke jednog takvog suda su konačne i obvezujuće. Mislim da smo to vrlo jasno svi naglasili iz međunarodne zajednice. U tome smislu mogu samo ohrabriti odgovorne lidere da se ponovno okupe oko stola i razgovaraju o bitnim pitanjima. Riječ je o ozbiljnom pitanju, ali moram isto tako reći da tu postoji druga realnost. A ta druga realnost jeste svakodnevica – da građani napuštaju zemlju, ne samo zbog ekonomskih razloga nego i zbog političkih previranja – ocijenio je Satler. 

Govoreći o tome je li potrebno snažnije angažiranje EU u rješavanju krize, naglasio je da održiva rješenja, prije svega, moraju doći od odgovornih političara.

– Prije svega, moramo vidjeti napor s njihove strane da su spremni, ne samo za kreiranje nego i za rješavanje problema. Naravno da ćemo biti spremni pružiti potporu. Mi nismo ovdje kolonijalna sila. Naš glavni pokretač je želja samih zemalja da postanu članice. To je najveći poticaj – kazao je Satler.

Dodao je da se u tom kontekstu treba prilagođavati propisima i pravnom okviru EU te da su kroz to prošle sve članice.

– Ovo, zaista, može biti ozbiljna promjena u društvu i za BiH. Tako da ja mogu samo apelirati na političare da se istinski zapitaju kako rješavati ove probleme. Otvorili smo novo poglavlje. EU je pozitivno odgovorio mišljenjem, pozitivno za BiH. 14 ključnih prioriteta je pred vama. Ako ste ozbiljni da postanete članica, onda morate mijenjati način kako rješavati stvari. Tu govorim o koordinaciji unutar zemlje. Morat ćete preuzimati 100.000 pravnih akata. To su pravila kluba, pravila EU. BiH ima istu priliku, ali mora unaprijediti učinkovitost u koordinaciji – naglasio je.

Odgovarajući na upit razmišlja li EU o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, Satler je kazao da su sankcije posljednja mjera.

– Vi znate da mi skoro deset godina imamo okvir koji se obnavlja svake godine i on predviđa takvu mogućnost da se ide i tim putem ako se u Briselu donese procjena uz učestvovanje država članica. U tom slučaju održala bi se rasprava u okviru procedure donošenja odluke o sankcijama. Međutim, to se do sada nije smatralo potrebnim. Ne kažem da se ne može dogoditi u budućnosti – ustvrdio je.

Ponovio je da je prošlo deset mjeseci otkako je izdato mišljenje u kojem je utvrđeno 14 prioriteta, koji su postali zadaća domaćih političara, te naglasio kako još nisu dobili odgovore.

– Mi još čekamo na odgovore na njih, ali ih još nismo dobili. Pozivam sve odgovorne domaće političare da zajedno sjednu i izrade odgovor na ovih 14 prioriteta. Tu ćete naći jednostavnije, ali i teže stvari. Tu su odluke Evropskog suda za ljudska prava koje su, kao što smo rekli ranije, itekako složene. Ne mogu se sve stvari riješiti odmah. Ono što želimo vidjeti jeste istinski napor da se radi po svim pitanjima. Želimo vidjeti akcijske planove, ima stvari koje se mogu rješavati u fazama: kratko, srednje i dugoročno. Ovo nije švedski stol. Ne može se birati šta želite, a šta ne želite rješavati. Jedno od njih je Ustavni sud, profesionalnost nositelja pravosudnih institucija – kazao je Satler.

Govoreći o stranim sudijama u BiH, ustvrdio je da je mišljenje Evropske komisije da članstvo u EU nije kompatibilno sa snažnom međunarodnom supervizijskom ulogom koja postoji u BiH te dodao kako će se to mijenjati, ali da je za to potrebno dosta vremena.

– Ako pažljivo pročitate mišljenje Evropske komisije, tu stoji da članstvo u EU, jednostavno, nije kompatibilno sa snažnom međunarodnom supervizijskom ulogom koja postoji u BiH. Ali, za to je potrebno dosta vremena, do samog članstva. Tako da je to do članstva potrebno promijeniti. A kada je pravi trenutak za to, zajednički ćemo ocijeniti, ali ne mislim da je sada pravi trenutak – ustvrdio je Satler.

Odgovarajući na upit vidi li mogućnost postizanja dogovora o Izbornom zakonu BiH, kazao je da je za Evropsku uniju najvažnije da postoji jednakopravnost i nediskriminacija.

– Vrlo jasno smo to naveli i u mišljenju i u 14 prioriteta. Ponavljam, nije to švedski sto. Vidimo da se pojedini političari fokusiraju samo na neke presude sudova. Da, imamo odluke Ustavnog suda, ali i odluke Evropskog suda za ljudska prava. Sve se moraju provesti. Ima dosta odluka Suda koje nisu provedene. Na svim nivoima ne provode se odluke Ustavnog suda BiH. I na nivou FBiH, RS ili države. To je, izgleda, postala neka “sportska disciplina”. Donošenjem nove metodologije za proširenje, pitanja vladavine prava okosnica su i nema zaobilaženja provođenja odluka sudova – naglasio je Satler za “Večernji list”.

Govoreći o tome kako ocjenjuje odnose BiH sa susjedima, Srbijom i Hrvatskom, Satler je kazao da ima itekako smisla ulagati u dobrosusjedske odnose te poručio političarima da izađu iz krize, iskoriste priliku i osiguraju rezultate za predstojeći samit u Zagrebu.

– Usto, Hrvatska predsjedava Vijećem EU i 7. maja je domaćin važnog samita u Zagrebu. Upravo za to se vezuje važna poruka koju sam upućivao domaćim političarima: iskoristite tu priliku, nemojte sada provesti vrijeme u blokadama, dođite za stol s nečim konkretnim. Nekako smo se tome nadali početkom godine s novim sazivom Vijeća ministara. Nadam se da ćemo uskoro naći način da izađemo iz ove krize i osiguramo neke rezultate za samit u Zagrebu. Moguće je. Ali treba uložiti napor – poručio je Satler.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Sankcije Dodiku posljednja su mjera Brisela, ali ne kažem da se ne mogu dogoditi / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.