Predivna ramazanska priča dolazi nam iz Pobriježja, i Azizi Zulić  koja od svoje šeste godine posti svaki dan mjeseca ramazana.

Ono što je zanimljvo jeste činjenica da Aziza ima 93 godine i  svaki ramazan dočeka sa velikom radošću, a isprati sa suzama. U toku godine Kur'an časni prouči više puta, a još uvijek se sjeća i najmanjih detalja iz mladalačkog života.

Rođena je u Trnovi u jednoj od poznatijih obitelji toga kraja. Ističe da je imala dvije mame, tačnije jednu tetu i mamu. Njen otac sa ženom kojom je bio u braku nije mogao imati djece. U dogovoru sa njom oženio je i drugu ženu koja će pored druge djece roditi i Azizu.

Ističe da je u kući vladala velika sloga i da ne prođe nijedan dan da svojim roditeljima ne prouči jasin.

Sjeća se i vremena komunizma, kada je bilo zabranjeno praktiricati vjeru. Jedne noći našli su je kako klanja, nakon što je završila pitali su je zna li ti muž šta radiš? Ona im odgovori da ne zna, da krije od njega, kako bi ga sačuvala od eventualnih problema.

U nastavku razgovora, Aziza nam govori da nije teško postiti sa 93 godine. Recept za post je opisala sa samo jednom riječju: odluka.

Odluka je velika stvar u životu, samo ako čovjek zna odlučno reći: ‘Ja hoću’ i sve je onda lako. Ja se ramazanu obradujem kao dijete, hvala Bogu mogu jesti, spavati, klanjati, i ne vidim razlog da ne postim”, dodala je Zulić.

Vrijedi istaknuti da je Aziza tokom posljednjeg rata izbjegla u Francusku, gdje uči pisati latinsko pismo i govori francuski jezik.

U ovim mubarek danima mira, Želimo dragoj Azizi da u zdravlju, nafaki i rahatluku ispostiti mubarek mjesec Ramazan sa čvrstim imanom i radošću u srcu.

/inmedia