Polaganjem cvijeća na spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, te na turbe generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, danas je u Sanskom Mostu obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te Dan osnivanja 17. viteške krajiške brigade.

Prisutne boračke i općinske delegacije najprije su posjetile turbe generala Mehmede Alagića u Fajtovcima, gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast legendarnom komandantu, te su se podsjetili na njegov ratni put u odbrambeno – oslobodilačkom ratu, koji je proveo na čelu 7. korpusa, u čijem je sastavu bila i 17. viteška krajiška brigada.

Ova armijska jedinica je u godinama koje su uslijedile bila udarna pesnica Armije RBiH, borila se na skoro svim ratištima u zemlji, a za svoje zasluge odlikovana je i najvišim ratnim priznanjem – ordenom “Zlatni ljiljan”. Sedamnaesta je, svojim borbenim djelom, doprinijela tome da se očuva Bosna i Hercegovina kao država i njeni bivši pripadnici mogu biti ponosni na svoje herojsko djelo. U ime boraca ove proslavljene jedinice Armije RBiH prisutnima se obratio nekadašnji oficir, Munir Talić.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u historiju bosanskohercegovačke državnosti.

Zbog toga je ovo najznačajniji dan u historiji naše domovine, koji se ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije ne obilježava na svečaniji način, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Izvor: RTVUSK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.