Povodom Devetog maja, Dana pobjede nad fašizmom, koji se obilježava i kao Dan logoraša u Bosni i Hercegovini (BiH), predstavnici Udruženja logoraša općine Sanski Most jučer su na prigodan način obilježili ovaj datum.

Nažalost, zbog pandemije korone virusa, koja nije zaobišla ni Sanski Most, predstavnici pomenutog sanskog udruženja skromnije su, nego ranijih godina, obilježili svoj dan.

Logoraši u BiH 9. maj obilježavaju i kao svoj dan, kao podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom ratu.

Udruženje logoraša općine Sanski Most, kako je istaknuto ovom prilikom, i u narednom periodu nastaviće sa obilježavanjem ovog datuma.

Razloga je što fašizam kao zlo još uvijek nije iskorijenjen, a o tome svjedoče događaji sa početka devedesetih godina i masovni zločini počinjeni u periodu 1992-1995. godina, poručeno je sa skupa, koji je simbolično održan ispred statue logoraša na Trgu ljiljana.

Upriličeno je i polaganje cvijeća na spisak na kojem se nalaze imena ubijenih civila u proteklom ratu, te je učenjem fatihe i minutom šutnje, odana počast svim žrtvama agresije na BiH.

Izvor: Biscani.net / Cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.