U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu u ovom trenutku nalaze se posmrtni ostaci 264 žrtve, a za kolektivnu dženazu u Prijedoru, 20. jula ove godine, identifikovani su posmrtni ostaci 16 osoba, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale BiH Lejla Čengić.

Do sada su se porodice izjasnile da će ukopati posmrtne ostatke 16 žrtava. Dakle, za kolektivnu dženazu u Prijedoru 20. jula ove godine ,u ovom trenutku, imamo spremnih 16 žrtava. Ovo nije konačan broj i mi u narednom periodu očekujemo intenzivirane identifikacije u Šejkovači – istakla je Čengić.

Prema njenim riječima, identifikacija će biti intenzivirana pogotovo ako se uzme u obzir da su porodice uglavnom u inostranstvu te da će po dolasku identificirati posmrtne ostatke svojih članova porodica.

– Dakle, posmrtni ostaci 16 osoba su spremni za dženazu, ali to nije konačan broj. Među ovih 16 žrtava nema maloljetnika ni žena – dodala je Čengić.

Na prvoj kolektivnoj dženazi i sahrani žrtava stradalih u prijedorskoj regiji u ratu 1992.-1995. godina, u Prijedoru, prošle godine su ukopane 284 prijedorske žrtve.

//INMEDIA.BA