Zaposlenici Srednje poljoprivredne škole “Sanus futurum” skoro 30 hektara zemljišta, koje je u njihovom vlasništvu, zasijali su različitim poljoprivrednim kulturama. Direktor Senad Tičević kaže kako je ovo njihov odgovor na aktuelnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

– Odlučili smo cjelokupno poljoprivredno zemljište koje se nalazi u krugu našeg ekonomskog dobra, staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje i zasijati ga različitim kulturama. Organizirali smo sve naše uposlenike i dali se na posao – kazao je Tičević.

Ističe kako su već obavili sjetvu nekoliko različitih povrtlarskih kultura, a okončali su i sjetvu krompira kao nadominantnije kulture na površini od dvadeset hektara, a planiraju posijati i kukuruz. Od Općine su za sjetvu dobili 10.000 maraka.

– U trenutnim vanrednim okolnostima poljoprivredna proizvodnja ima važnu ulogu i trebala bi biti okosnica razvoja i oporavka naše ekonomije. Zbog toga je bitno iskoristiti sve obradive površine i u što većem obimu obaviti proljetnu sjetvu – naglašava Tičević.

Izvor: cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.