Santa leda teška 315 milijardi tona odvojila se u ponedjeljak od velike ledene ploče “Amery” na Antarktici, ali se čini da taj događaj nije povezan s klimatskim promjenama.

Površina sante nazvane “D28” iznosi 1.5 četvornih kilometara.
 Stručnjaci će kretanje tako velikog ledenog bloka morati pažljivo motriti, jer bi mogla postati opasnost za plovidbu. Od Ameryja se od ranih 1960-ih nije odvojila veća santa leda. Ona koja se tada odvalila imala je površinu devet tisuća četvornih kilometara. 

“Amery” je treća najveća ledena ploča na Antarktici i ključan odvodni kanal za istočni dio kontinenta. Ploče su zapravo plutajući produžetak brojnih ledenjaka koji se s kopna spuštaju u more. Odvajanje santi prirodan je proces kojim ledene ploče održavaju ravnotežu jer se tako balansira nanos novoga snijega.  

Znanstvenici su stoga unaprijed znali da će doći do odvajanja, ali područje na kojem se to dogodilo nije bilo u njihovu fokusu.
 

Prof. Helen Friker (Fricker) s Instituta za oceanografiju “Scripps” ističe da taj događaj nije povezan s klimatskim promjenama. Satelitske snimke iz 1990-ih pokazuju da je “Amery” bio u ravnoteži, usprkos snažnom otapanju ljeti. 

– Iako ima puno razloga za zabrinutost za Antarktiku, zbog ove ledene ploče zasad ne treba dizati uzbunu – rekla je Fricker.

Procjenjuje se da je “D28” debeo 210 metara i da sadrži oko 315 milijardi tona leda.
D28″ je patuljak u usporedbi s ogromnom santom “A68” koja se 2017. odvojila od ledene ploče Larsen C. 

Struje i vjetrovi usmjerit će “D28” zapadno te će vjerojatno proći godine do njezina potpunog otapanja, kažu stručnjaci.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.