Sara Nuhić iz Bosanske Krupe osvojila je treće mjesto na Svjetskoj olimpijadi iz njemačkog jezika koja je ove godine održana u gradu Freiburg (Njemačka) od 15.-28.jula, prenosi Radio BK.

Nakon što se nedavno izborila za titulu državne prvakinje u poznavanju njemačkog jezika na „Olimpijadi njemačkog jezika 2018″ koja se organizuje pod pokroviteljstvom Goethe instituta sa kojim Opća Gimnazija Bosanska Krupa ima višegodišnju i odličnu saradnju, Sara se i u Njemačkoj natjecala u evropskom referentnom okviru B1.

Ova samozatajna šesnaestogodišnja djevojka je tako iza sebe ostavila najbolje poznavaoce njemačkog jezika iz 67 zemalja i oko 140 najboljih mladih ljudi u njemačkom jeziku iz cijelog svijeta. Prvo mjesto pripalo je Čileancu,a drugo Litvijki.

O učešću na svjetskoj olimpijadi Sara priča kao o jednom nezaboravnom iskustvu ,sklopljenim poznanstvima i druženju, a trenutka kada je proglašena trećom najboljom u svijetu kaže da se i nesjeća najbolje, jer je bila zatečena. Nakon što su se utisci slegli i Sara došla u svoju Bosansku Krupu prijem je za nju i profesoricu Edisu Ćosić,za koju sama Sara kaže da ne bi napravila uspjeh da nije bilo nje, u kabinetu Općine organizovao načelnik Armin Halitović.

Upućujući čestitke kazao je da je Sara napravila odličan uspjeh i svojim trudom i zalaganjem,promovisala i svoju školu,svoj grad,ali i domovinu.Sretan zbog Sarinog uspjeha načelnik Halitović je Sari uručio priznanje i novčanu nagradu od 500 KM. Sara je tako bila ambasador BiH,talent kojeg treba dalje brusiti i usavršavati. Kako nam je rekla ovdje stati neće, jer već iduće godine uč’estvovati može kroz program B2.

Odlična je i vrijedna djevojka i ne sumnjamo da će nakon ovakvog marljivog rada rezultati samo pristizati,na radost njenu,njenih roditelja,ali i njenih profesora iz Opće Gimnazije Bos.Krupa na čelu sa profesoricom Edisom Ćosić kojoj je Sara neizmjerno zahvalna.