Sarajevo: U Vijećnici centralno obilježavanje 75 godina ZAVNOBiH-a

BHRT

Centralni događaj obilježavanja “75 godina ZAVNOBIH-a – Memorija budućnosti”, bit će održan u sarajevskoj Vijećnici u 20 sati, uz direktan prenos na programu BHT1.
U programu koji režira Dino Mustafić, učestvovat će više od 70 bh. umjetnika i umjetnica među kojima su Ranko Rihtman, Damir Imamović, Frenkie, Basheskia, brojni glumci i glumice, muzičari i muzičarke, te Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Režiser programa, Dino Mustafić, istakao je da vrijednosti ZAVNOBIH-a pokazuju neophodnost dekontaminacije javnog prostora od licemjerja i moralne bijede vremena i svijeta u kome živimo.

Prijem u povodu Dana državnosti BiH bit će danas održan u zgradi Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Predsjedništva. Organizatori prijema, koji će početi u 18 sati, su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

“Što više vrijeme odmiče od ovog historijskog datuma i godine, značaj ZAVNOBIH-a postaje sve važniji za budućnost i opstojnost BiH u regionalnom i evropskom smislu. Zato se sa punim pravom može reći kako ZAVNOBIH ne pripada historiji, već historija pripada njemu kao trajnoj vrijednosti izuzetno značajnoj za buduća pokoljenja”, rekao je Mustafić te dodao da ZAVNOBiH razbija i nadvisuje ideološki reducirani dominatni narativ etnonacionalizma.

Mustafić je istakao da će večerašnji program kroz multimedijalni sadržaj objediniti najznačajnije historijske fakte koji dokumentarno oslikavaju dramatičnost onog vremena kada su sve umne i progresivne snage imale viziju državnosti BiH-a.

Izvor: BHRT0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...