Sarajevski festival turizma, 41. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze koji se održava u Centru Skenderija danas ulazi u završnicu.

Festival je prilika da se predstave nove destinacije, sadržaji, smještajni kapaciteti i turistički proizvodi, ali i umreže lokalni i strani partneri, struke, privatni i javni sektor, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.

Prethodna dva dana održana su zanimljiva predavanja uz učešće turističkih eksperata iz zemlje.

SOS dječije selo danas će prezentirati projekte edukacije i zajedničke aktivnosti polaznika i mentora iz Udruženja kuhara u BiH. Za danas je planiran i okrugli sto o temi “Halal industrija kao turistički potencijal”, kao i prezentacija naučnoistraživačkih i stručnih radova iz oblasti outdoor turizma u Bosni i Hercegovini.

Na zatvaranju Sarajevskog festivala turizma, koji je počeo u srijedu, bit će dodijeljena i priznanja “Najbolji potez u turizmu Ljeto 2019” u organizaciji portala indikator.ba kao kruna uspješne turističke sezone 2019.

Posjetioci su jučer mogli pratiti takmičenje u poslastičarstvu, na kojem je učestvovalo oko 30 timova i pojedinaca iz BiH u kategorijama svečana jestiva torta, artistika – nejestiva torta, carving te skulptura od putera.

Tema ovogodišnje manifestacije bila je “Outdoor i avanturistički turizam”, što je jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma.

Na sajmu se predstavilo oko 70 izlagača – turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prijevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopisa iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Organizirajući takav događaj Centar Skenderija se uključuje u razvojne procese u BiH i podržava razvoj važnih sektora, kakav je sektor turizma, navedeno je u saopćenju.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba