Bilježimo pad gotovo svih ekonomskih pokazatelja, dodao je Šarović

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović sastali su se danas u Banjoj Luci s Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali i Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS i Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a.

Šarović je naglasio da je aktelni sastav Vijeća ministara najodgovorniji za zastoj na evropskom putu BiH jer se preuzete obaveze na reformskom putu na ispunjavaju.

– Bilježimo pad gotovo svih ekonomskih pokazatelja. Proaktivna, izvozno orijentirana politika ranijeg Vijeća ministara koja je otvrila nova tržišta za naše prije svega poljoprivredne proizvođače je prekinuta. Nalazi iz izvještaja Evropske komisije pokazuju da BiH stagnira na polju reformi, kazao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je zabrinutost zbog usporenog napretka BiH na evropskom putu što se prije svega održava na polju odgovornosti javnog emitera, provođena slobodnih izbora i depolitizacije pravosuđa.

– Rad RTRS-a, pravosuđe zarobljeno u okove politike i netransparentni izbori glavni su problemi u Republici Srpskoj zbog čega stagniramo na polju demokratizacije. Dalji napredak na evropskom putu zavisi od rješavanja problema u ove tri oblasti, zaključio je Borenović.

Izvor: Oslobođenje