Početna / Vijesti / BiH
PORUKA KOMESARA 4
Sastanak operativnog štaba: Vraćaju se autobusi s migrantima iz USK, sigurnost je narušena
D. Be./Klix.ba
prije 37m
74
Mujo KoričićSastanak operativnog štaba: Vraćaju se autobusi s migrantima iz USK, sigurnost je narušena
Komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić kazao je nakon sastanka operativnog štaba koji se bavi migrantskom krizom da nove grupe migranata više neće ulaziti na područje USK, jer nema adekvatnih smještajnih kapaciteta, kao i zbog narušene sigurnosne situacije u ovom kantonu.
Koričić je kazao da su migranti koji su sinoć zaustavljeni u Ključu istim autobusom vraćeni za Sarajevo. Jedan autobus je vraćen sinoć, a drugi jutros.

“Zakon o unutrašnjim poslovima USK je jasan. Policijske ovlasti su jasne. Policijski komesar je najodogovorniji za stanje sigurnosti. Procjena je da je povećanje migranata na području USK, a bez adekvatnog smještaja, potencijalna prijetnja narušavanju sigurnosti. Svakodnevno imamo krivična djela, od razbojništava, bludnih radnji, silovanja, krađa i otimanja”, kazao je Koričić koji je naglasio da policija neće odustati od trenutnih mjera.

Policijski komesar je najavio da će policija uraditi sigurnosne procjene i u vezi s dešavanjima na Graničnom prijelazu Maljevac.

“Imamo sporazume s ostalim policijskim agencijama i ako bude trebalo zatražit ćemo njihovu pomoć. Imamo izuzetno dobru saradnju i s policijom u Republici Hrvatskoj”, dodao je Koričić.

Kazao je da je u kontaktu s federalnim ministrom unutrašnjih poslova, kao i ministrom sigurnosti BiH.

“Svi se moramo uključiti. Nije samo USK država BiH. Apsolutno se slažem da ne možemo uzeti gumicu i izbrisati ove ljude. Oni traže da odu za boljim životom, ali postoje zakoni, norme i pravila ponašanja u BiH koji se moraju poštovati”, dodao je policijski komesar na konferenciji za medije.

Mujo Koričić je dodao i da migrantima neće biti dozvoljeni ulasci na područje USK bez adekvatnog i zvaničnog smještaja, s obzirom na to da su javne površine nelegalno zaposjeli.