Sastanak predstavnika BiH i EU: Stanje bolje nego što javnost percipira

Klix.ba

Treći sastanak Pododbora za ekonomska, financijska pitanja i statistiku između Europske unije i BiH održava se zadnja dva dana u Mostaru.
Sastankom uime Europske komisije predsjedava šef odjela u Generalnom direktoratu Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja Uwe Stamm, dok bosanskohercegovačku delegaciju predvodi pomoćnica ministra finansija i trezora BiH Vera Letica.

Letica je upoznala novinare kako se na ovom sastanku, među ostalim, razmatraju ekonomski trendovi, makroekonomska stabilnost, monetarna događanja, javne financije, međunarodni programi pomoći, funkcioniranje tržišne ekonomije kao i saradnja u području statistike.

“Ovo je jedan forum na kojem se prati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine te se razmjenjuju međusobne informacije između naše države i Evropske komsije iz oblasti javnih finansija, ekonomskih pitanja, statistički podaci, kao i dešavanja u tekućoj godini”, izjavila je Letica.

Kazala je kako je tokom jučerašnjeg dana delegacija Bosne i Hercegovine upoznala predstavnike Evropske komisije s trendovima i događanjim, kao i s podacima iz oblasti ekonomskih i finansijskih pitanja.

“Predstavili smo trendove u 2018. godini te možemo reći da makroekonomski podaci u ovoj godini s kojima trenutno raspolažemo iskazuju pozitivan trend kretanja, što se nastavlja na podatke iz prošle godine. Situacija u Bosni i Hercegovini pokazuje pozitivne trendove i bolja je nego što je javnost percipira”, izjavila je Vera Letica.

Razgovara se o pripremi novog dokumenta ekonomskih reformi naše zemlje za 2019. godinu. Letica kaže da je je to složen dokument koji se priprema po egzaktnoj terminologiji Evropske komisije i kao takav je izazov za BiH.

“Mi smo za 2018. godinu ovaj dokument isporučili u traženim rokovima, kao i godinama ranije. Očekujemo da ćemo i najnoviji spremiti na vrijeme. Skrenuta nam je pažnja na potrebi unaprijeđenja kvaliteta ovog dokumenta, natročito određenih fiskalnih podataka koji se isporočuju i koji predstavljaju konsolidirane fiskalne podatke i sliku za cijelu Bosnu i Hercegovinu. U tom dijelu moramo poduzeti određene korake i to je osnovna preporuka”, zaključila je Vera Letica.

Izvor: Klix.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...