Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić razgovarao je danas sa predstavnicima bihaćkih mjesnih zajednica koje gravitiraju privremenom kampu BIRA. Stanovnici mjesnih zajednica Mali i Veliki Lug, Gornje Prekounje, Hatinac i Bakšaiš već više od godinu dana očekuju od nadležnih državnih organa konačno rješenje za smještaj migranata koji privremeno borave u fabrici BIRA.

Gradonačelnika Fazlića upoznali su sa dosadašnjim zahtijevima i aktivnostima koje su realizirali s ciljem zaštite građana i njihove imovine, istaknuvši još jedanput da očekuju sistemsko rješenje problema. „I na posljednjoj sjednici GV Bihać usvojen je zaključak koji se nedosmisleno traži zatvaranje BIRE i kao što sam već ranije kazao nema govora da se migranti sa Vučjaka prebacuju u BIRU, ali u Boriće.

To nije opcija i podržavam predstavnike mjesnih zajednica u njihovom stavu da se ovaj kamp izmjesti iz urbane zone. Na sastanku smo se dogovorili da zajednički koordiniramo naše nastupe prema nadležnim uz pohvalu dosadašnjem radu naše policije koja i dalje treba istrajati u svom poslu s ciljem zaštite građana Bihaća i njihove imovine„ – kazao je gradonačelnik Fazlić, zahvalivši aktivistima Crvenog križa i Civilne zaštite na dosadašnjima naporima.

On je dodao da je predlaganjem lokacije Lipa, Grad Bihać pokazao maksimum kooperativnosti kada je u pitanju migrantska kriza. „Nema parcijalnih rješenja za Grad Bihać kada je u pitanju migrantska kriza. Ima samo opcija cjelovitog riješenja. Ukoliko se nastavi sa parcijalnim pristupom, onda će protiv sebe imati građane koji neće biti na strani rješavanja migrantske krize“ – dodao je gradonačelnik Fazlić.