Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i ministrica zdravstva i socijalne politike Nermina Ćemalović danas su u Bihaću, na inicijativu skupštinske zastupnice Fatke Kulenović, organizovali sastanak sa predstavnicima Udruženja djece i omladine oboljele od dijatebetesa.

Na području USK, prema evidenciji ovog Udruženja, je 35 djece oboljele od dijabetesa tipa 1 te 39 mladih do 35 godina. Kako bi bolje kontrolisali zdravstveno stanje Udruženje je predložilo nabavku senzora i čitača za kontinuirano i bezbolno mjerenje visine šećera u krvi za djecu i mlade oboljele od dijabetesa.

Ministrica Ćemalović informisala je da se Ministarstvo zdavstva i socijalne politike Vlade USK već obratilo Zavodu zdravstvenog osiguranja USK dopisom u kom traži izmjenu liste ortopedskih pomagala, odnosno uvođenje na listu ovih senzora, inzulinskih pumpi kao i da se na listu uvrsti i nabavka perika za djecu oboljelu od karcinoma i totalne alopecije.

Razgovaralo se i o mogućnosti za uvrštavanje Glukagon ampula na posebnu listu lijekova te o povećanju broja trakica za mjerenje šećera u krvi za osobe starije od 18 godina kako bi se osigurao dovoljan broj trakica za godišnju potrebu kontrole šećera u krvi .

Izvor: VladaUSK-a.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.