Sam termin „majka u starijoj dobi“ je nešto što smo svi vjerovatno čuli u nekom momentu. Ako ste počeli zasnivati porodicu kada ste imali više od 30 godina, možda ste vidjeli tu oznaku i na sopstvenom kartonu u bolnici. Rečeno nam je da je imati bebu nakon 35. godine života „predugo čekanje“, da smo previše stare, da je to opasno i riskantno.

Ali sve više žena odgađa majčinstvo tragajući za sigurnom vezom, finansijskom stabilnošću i srećom u karijeri.

To je razlog zbog kog viđamo sve više starijih majki u posljednje vrijeme. Keri Andervud je sa svojih 35 godina nedavno objavila trudnoću, a glumica Bridžit Nilson je postala majka po peti put u pedeset petoj godini. Normalno je brinuti se o rađanju u kasnim tridesetim i četrdeseti (ili bilo kada, jer to i jeste prilično zastrašujuće!), ali sa medicinske tačke gledišta, beba nakon 35. godine nije toliko neuobičajena pojava, a nekim ženama nije čak ni dodatno teška. Nauka je konačno potvrdila činjenicu da starija dob majke nije nužno negativna stvar i da zapravo može biti i pozitivna.

Američki Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku je objavo da sve više majki ima preko 40 godina, što  je značajan skok u odnosu na posljednjih samo nekoliko decenija. Žene u 30-tim i 40-tim su generalno dovoljno zdrave da začnu prirodnim putem, ali čak i u slučaju da imaju problema sa tim, reproduktivna nauka je u mnogome uznapredovala. Danas postoje opije kao što su umjetna oplodnja, donatorske jajne ćelije i surogatstvo.

Takođe, nedavno sprovedena studija o dugovječnim ljudima je pokazala da kasnije roditeljstvo može čak pomoći ljudima da žive duže. Jedan rad koji se bavi temom stvarnih i percipiranih godina tvrdi da rađanje u kasnijoj dobi može pomoći ljudima da imaju srećnije, bezbrižnije živote. Zapravo, istraživanja pokazuju da su stariji roditelji generalno srećniji.

 

Dodatno, još jedna studija je pokazala da vam rađanje nakon 35. godine života može poboljšati pamćenje, vještine rješavanja problem i mentalno rasuđivnje.

Ukoliko se približavate 35-40-tim i još uvijek niste zasnovali porodicu a želite to, pokušajte da ne brinete mnogo. Rađanje prije nego što ste zapravo i spremne za to će iskustvo učiniti sve samo ne idealnim. Kako se ispostavilo, rađanje u starijoj dobi može imati nevjerovatnih prednosti.

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Sasvim je u redu imati djecu nakon 35. godine / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.