Jutarnje sate u nekadašnjem Đačkom domu u Bihaću oko 1500 migranata provodi, uglavnom, vodeći računa o ličnoj higijeni.

Pored ostalog, neki od njih su se odlučili i za šišanje. U tome im pomaže dvadesetpetogodišnji Pakistanac Muhammed Bilal. Red ispred njegovog improviziranog salona od ranih jutarnjih sati je dug. Prilikom posjete kampu zatekli smo ga u radnoj atmosferi. Kaže da je dva mjeseca u Bosni i Hercegovini i da mu je krajnji cilj Italija.

Muhammedu ovaj zanat donese i po neku marku, te mu dobro dođe za život. Do sada je pokušavao otići iz Bosne i Hercegovine dva puta, ali ga je svaki put vratila Hrvatska policija. No, od Italije, kaže, neće odustati.

Pored Muhammeda od ranih jutarnjih sati pune ruke posla imaju Šemsa i Sabaha. Međunarodna organizacija za migracije i Ljekari bez granica u ovome kampu prije desetak dana instalirali su vešeraj.

Dnevno se ovdje opere od 12 do 16 mašina veša. Sve je organizirano i saradnja sa migrantima je izuzetno dobra, naglašavaju Šemsa i Sabaha. Uz njih dvije i Muhammeda, s početka priče, život u kampu u Đačkome domu barem malo je olakšan onima kojima je ovo privremeni dom.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: