Prilikom posjete Prihvatnom migrantskom centru „Lipa“ Sattler je istakao da jedan od uzroka ove vještački izazvane krize jeste činjenica da nikada nije postignuta saglasnost o raspodjeli tereta migracija.

U ranim popodnevnim satima, šatorsko naselje kao i ostatke zapaljenog migrantskog kampa na Lipi, obišao je ambasador Johan Satler, a ovu posjetu je predvodila delegacija Ministarstva sigurnosti BiH na čelu sa ministrom Selmom Cikotićem.

Cilj posjete je sagledavanja kako stanja u šatorskom naselju, tako i pitanja izgradnje kontejnerskog naselja u kojem bi duži period bili smješteni migranti i izbjeglice.

Lipu su također posjetile ambasadorice Austrije i Njemačke u BiH Ulrike Hartman i Margaret Uber.

Prilikom posjete ambasador Johan Satler je iznio stav da migrantska humanitarna kriza, koja se desila nakon što je zapaljen kamp Lipa, a kada je na stotine migranata i izbjeglica ostalo bez sigurnog utočišta, hrane i vode, vještački izazvana.

– Jedan od uzroka ove vještački izazvane krize jeste i činjenica da nikada nije postignuta saglasnost o raspodjeli tereta migracija, istakao je sattler.

Delegaciju iz Sarajeva dočekao je premijer USK Mustafa Ružnić koji je istakao da je konačno učinjen jedan potez, a to je da se ova migranstka kriza počinje nazivati pravim imenom i da svi oni učesnici u procesu počinju raditi svoj posao, a što je bio cilj građana i ovdašnje vlasti.

Izvor: RTVUSK.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.