Mobitel jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u svijetu, osnivača Amazona i vlasnika Washington Posta Jeffa Bezosa bio je meta hakera u maju 2018. godine. Bezos se našao usred “obračuna” vlasti Saudijske Arabije s nezavisnim novinarstvom u SAD-u, što je kasnije rezultiralo svirepim ubistvom novinara Jamala Khashoggija, a hakiranje mobitela bilo je samo jedan od koraka koje su Saudijci poduzeli kako bi pokušali utišati kritike na račun tamošnjih vlasti.

Za slučaj se saznalo u martu prošle godine, a sada su otkriveni i neki detalji ovog hakiranja.

 

Saudijski princ Mohammed bin Salman, poznat pod nadimkom MBS, navodno je nekoliko sedmica prije hakerskog napada večerao s Bezosom i još nekoliko slavnih i moćnih osoba u SAD-u. Nakon toga, 1. maja, Bezosu na WhatsApp, s navodno prinčevog broja, stiže video poruka u kojoj je ugrađen zloćudni kod. Otvaranjem te poruke šef Amazona biva hakiran, a s njegovog mobitela se u kratkom roku prenosi velika količina podataka, saznaje britanski Guardian.

Njihovim izvorima nije poznato što je tačno ukradeno s mobitela niti kako je to kasnije iskorišteno, a navodno je bila riječ o desecima gigabajta podataka. Zanimljivo, nekoliko sedmica nakon ovog slučaja u javnost je dospjela priča o ucjenama kojima se iz Bezosa pokušao izvući novac.

Ucjenjivači, izdavači američkog časopisa National Enquirer imali su tada njegove intimne fotografije – pa je sasvim moguće, iako nije potvrđeno, da su ih dobili od onih koji su hakirali Bezosov mobitel.

Istražitelji UN-a navodno su potvrdili izravnu umiješanost MBS-a i Saudijske Arabije u ovaj slučaj i o tome uskoro planiraju izvijestiti javnost, dok iz saudijske ambasade u SAD-u negiraju te navode.

WhatsApp je u međuvremenu doživio nekoliko nadogradnji čija je svrha bila onemogućiti slične hakerske napade.

 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Saudijski hakeri upali u mobitel Jeffa Bezosa preko WhatsAppa – Noob.ba / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.