Kada je prije nekoliko godina svojim helikopterom princ Muhamed bin Salman sletio na loakciju pored mora na sjeverozapadu Saudijske Arabije, odlučio je da će na tom mjestu sagraditi grad budućnosti kakav svijet još nije vidio.

Grad koji će preteći Silicijumsku dolinu po tehnološkim dostignućima, Holivud po zabavi i francusku rivijeru kao najpoželjnije mjesto za odmor. Grad Neom smislio je okrutni saudijski princ bin Salman.

Vještački mjesec osvetljavaće će nebo svake večeri, a ostrvo u stilu Parka iz doba Jure će omogućiti gostima da se druže s dinosaurusia robotima, piše Wall Street Journal.

Međutim, među 2.300 stranica planske dokumenatcije su i planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetički inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24/7 – što znači da ovaj futuristički grad možda više ličiti na distopijski sajens fikšn.

Od 2017. godine saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman, poznatiji kao MBS, sarađuje s timovima konsultanata na razvoju svoje vizije grada vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije.

Foto: Profimedia

Planirano je da se riješi i pustinje jer princ želi da koristi “sijanje oblaka” za proizvodnju kiše preko Neoma, za hlađenje grada i proizvodnju svježih proizvoda koji će biti široko dostupni.

Budući građani će imati priliku da biraju između više restorana sa Mišelinovim zvjezdicama kojih će biti više po stanovniku nego bilo gdje na svijetu. Što se tiče onoga što će se još naći u Neomu, postoje planovi za škole svjetske klase s nastavnicima hologramima, kao i najbolje plaćeni poslovi na planeti, rekle su dvije osobe upoznate s projektom. 

Iako predviđa sjajne stvari, ovaj futuristički grad ipak zvuči kao zvuči kao totalitarne nadzorne države.

“Ovo bi trebalo da bude automatizovani grad u kojem možemo gledati sve. Kompjuter može da registruje ​​zločine bez da neko mora da ih prijavi, ​​ili gdje se mogu pratiti svi građani”, navodi se u dokumentima.  

To znači da, dok se odmarate na svetlećoj plaži i razmišljate o idućem sjajnom obroku, bespilotna letelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica vašu lokaciju će verovatno prenositi Neomovim “1984.” zvaničnim policijskim službenicima. Dok ste na toj plaži, vjerojatno nećete vidjeti starosjedioce jer su odavno “preseljeni”, ali ćete možda vidjeti više stanovnika nego što je to zamišljeno.

Foto: Profimedia

To će biti zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, a da ne spominjemo pametnije – što znači da princ možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živjeti u njemu.

Novi.ba/Kurir.rs

Izvor: / novi.ba