epa07111117 A security man guards in front of Saudi Consulate in Istanbul, Turkey, 22 October 2018. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. The Turkish government said it would publish findings from its own investigation into the disappearance and alleged murder of Khashoggi. EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Saudijski zvaničnici turskim policajcima nisu dozvolili pregled bunara u dvorištu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, u okviru istrage o smrti novinara Jamala Khashoggija.

Sigurnosni izvori su izjavili kako su otkriveni novi detalji u istrazi o ubistvu Khashoggija 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. U okviru istrage, pripadnici snaga sigurnosti su tragali za dokazima u zgradi konzulata i rezidencije konzula.

Doznaje se kako saudijski zvaničnici nisu pripadnicima snaga sigurnosti dopustili pregled dvorišta i bunara.

Istraga o ubistvu

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.