Saudijskom novinaru Džamalu Kašagoju se gubi svaki trag; da li su saudijske vlasti naredile ubistvo novinara?

BHRT

Turski provladin list Sabah prenio je danas da turski zvaničnici posjeduju tonski snimak na kojem je navodno zabilježeno ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija kome se gubi svaki trag 2. oktobra kada je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu, prenijela je agencija AP.

List Sabah, preko kojeg su turski zvaničnici sigurnosti otkrili informacije o tom slučaju, prenio je danas da tonski zapis dolazi iz Kašogijevog kontektovanog sata Epl voč (Apple watch) koji je navodno zabilježio ubistvo novinara.

Sabah je dodao da su turske vlasti dobile tonski snimak sa Kašogijevog ajfona i njegovog profila na i-klaudu (iCloud).

Novinar je svoje telefone dao vjerenici prije nego što je ušao u zgradu konzulata.

Saudijski ministar unutarnjih poslova demantirao je danas navode da je dato naređenje da se ubije novinar i disident Džamal Kašogi, i osudio to kao “neosnovane laži”.

Princ Abdel Aziz ben Saud ben Nadžef rekao je da je njegova zemlja privržena “tradiciji poštovanja međunarodnih pravila i konvencija”, prenosi zvanična saudijska agencija SPA.

Džamal Kašogi nije viđen od kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra da uzme dokumente potrebne za vjenčanje. Turska policija i brojni mediji vjeruju da je ubijen u konzulatu.

Vijest o tonskom snimku jučer je prenio i Vašington post za kojeg je radio novinar.

Kašogi (59) prošle godine je otišao u SAD iz straha da ne bude uhapšen pošto je kritizirao neke odluke saudijskih vlasti među kojima vojnu intervenciju u Jemenu.

 

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...