Za razliku od kofeinskih napitaka poput kafe ili čaja, koji neminovno uzrokuju pad nivoa energije sredinom prijepodneva, ovaj napitak će vas puno duže držati budnima i dati vam više energije.

Kad govorimo o blagodatima pijenja vode s limunom onda treba naglasiti da se ne radi o čaši vode u koju je ubačena kriškica limuna već o napitku u kojem se nalazi barem polovica iscijeđenog limuna u čaši vode. No, iako je to zdrav napitak, ipak ne treba pretjerivati s njim jer kiselina u limunu i drugom citrusnom voću uništava caklinu na zubima.

Pijenje vode s limunom je mala pozitivna promjena koju lako možete usvojiti. Iako svi jako dobro znamo da je potrebno svakodnevno piti barem dva litra tekućine, opcija s vrlo malo prirodnog šećera kao što je voda s limunom pametan je potez, a još pametnije je rehidrirati organizam odmah ujutro, nakon sna.

Prednosti vode s limunom:

1. Smanjuje želju za slatkim

Voda s limunom je kiselkasta, a kora limuna gorka, a poznato je da upravo gorka hrana dokazano smanjuje želju za slatkim.

2. Bogata je moćnim sastojcima

U njoj pronalazimo antioksidanse i flavonoide koji štite naše ćelije od oštećenja i smanjuje pojavu upala. Većina tih sastojaka nalazi se zapravo u kori limuna, pa se preporučuje ne samo iscijediti limun u vodu nego ga i ubaciti u čašu, naravno, vodeći računa da je organskog porijekla.

Limun je bogat izvor vitamina C, koji je sam po sebi moćan antioksidans, pa će svakako i čaša vode s limunom povećati barem donekle vaš dnevni unos ovog važnog vitamina.

3. Pomaže probavu

U slučaju problema s probavom dobro je ujutro odmah nakon buđenja popiti čašu mlake vode s limunom, a preporučuje se da je piju i osobe sklone bubrežnim kamencima, jer može pomoću u prevenciji njihovog nastajanja.

Izvor: Hayat.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.