Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika, izjavio je da stratezi obojenih revolucija mogu prijeći na krajnje ekstremne oblike rušenja vlasti u Republici Srpskoj, kao što su likvidacije pojedinih prozapadnih političara i istaknutih javnih ličnosti da bi za to bila optužena vlast RS.

Perišić, koji je i profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da su iscrpljene mnoge metode u devetomjesečnom pokušaju, kako on navodi, rušenja vlasti u Banjoj Luci.

– Pokrenute su demonstracije pod parolom da je najviša vlast u RS korumpirana i da ona stoji iza ubistva Davida Dragičevića, angažirane su lažne nevladine organizacije, plaćene iz inozemstva, da regrutiraju ljudstvo u protestima, angažirani su korumpirani mediji u BiH i okruženju da održavaju tenzije, vršena je stalna primitivna satanizacija Dragana Lukača i Milorada Dodika. Posljednjih dana gledali smo harangiranje mase i izazivanje šokantnih događaja – smatra Perišić.

Isto tako, mišljenja je on, demonstracije su lažno predstavljane kao reprezentativne za cijelo društvo da bi se izvršila polarizacija među građanima i, na kraju, izazivane su varnice kako bi one prerasle u konačni obračun s vlastima.

– Međutim, ništa od toga nije uspjelo, osim manipulacije porodicom Dragičević – rekao je Perišić.

Perišić dodaje da iz iskustva iz dosadašnjih obojenih revolucija, koje su provođene širom svijeta, pokazuju da su one u određenim momentima, kada su bile pred gašenjem, radikalizirane na ekstremni način, ubistvima ljudi koji su učesnici demonstracija, ubistvima javnih ličnosti.

– Prevrat u Ukrajini u februaru 2014. godine je najbolji primjer gdje su takva ubistva preokrenula situaciju u korist stratega obojene revolucije. Ubice nikada nisu otkrivene, iako je čak i evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton (Catherine Ashton) govorila da su ubice došle iz zapadnih zemalja. Sve se ubrzo zataškalo – rekao je Perišić.

On je naveo da u svijetu jedino zapadne tajne službe, prije svega američke, izvode specijalne operacije u kojima se vrše likvidacije javnih ličnosti kako bi bila optužena targetirana vlast.

– To je počelo još od 1954., kada je, u izvještaju američkog generala Džimija Dolitlija (Jimmie Doolittle) sačinjen plan specijalnih, tajnih operacija protiv `neposlušnih` zemalja koje su podrazumijevale i likvidacije. Američki kongres je 1974, tzv. Hjuoz-Rajanoviom amandmanom ozakonio finansiranje takvih operacija. Operacije su izvođenje po Latinskoj Americi, Aziji i Africi. Američka vlada je tek 2009. godine djelimično skinula oznaku tajnosti sa Dolitlijevog plana, tako da je on postao javan. Međutim, operacije nisu prestale, kao ni likvidacije. Postale su dio obojenih revolucija. Primjer Ukrajine, Sirije, Tunisa, Gruzije… – istakao je Perišić.

On je zaključio da je strategija obojene revolucije doživjela neuspjeh, jer je Republika Srpska, kako kaže, stabilna i jaka.

– Međutim, i dalje je ogroman pritisak na vlast Republike Srpske da odustane od dosadašnje politike, tako da revolucija može poprimiti drugačije forme. Postoji opasnost da ona može dobiti najekstremniju formu svog održanja upravo kroz likvidacije onih javnih ličnosti koje su i najviše davale podršku protestima. Zbog toga građani Republike Srpske moraju biti konačno ujedinjeni da bi se takvim metodama oduprijeli – naveo je Perišić.