Velika Kladuša, BiH - 24. oktobar 2018: Migranti koji su noš proveli u blizini Graničnog prelaza Velika Kalduša - Maljevac, čekajući na ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, probili su prvi kordon pripadnika Granične policije BiH i probili se do drugog kordona Granične policije BiH. ( Anadolu Agency - Samir Yordamoviç )

Kako saznaje portal Biscani.net, migranti sa GP Maljevac bi večeras trebali biti prebačeni u privatni smještaj na ulaz u Veliku Kladušu, a o tome je danas na sastanku sa IOM-om razgovarao Ibrahim Đedović, predsjednik Udruženja privrednika u Velikoj Kladuši, zajedno sa predstavnicima privrednika, te je potvrdio da je taj smještaj najmanje u rangu sa smještajem “Bira” u Bihaću, te da može biti u funkciji do večeras.

Treba napomenuti da na velikokladuškom Graničnom prijelazu Maljevac i dalje je ista situacija, oko dvije stotine migranata i izbjeglica koji ne žele napustiti ovo mjesto, zbog čega je i blokiran GP Maljevac već nekoliko dana, što je dovelo do smanjena prometa u privredi.

Građani i privrednici Velike Kladuše su jučer protestvovali, te su najavili nove proteste ukoliko se ovaj problem ne rješi.

Međutim, iako je pronađen novi smještaj za migrante i izbjeglice sa GP Maljevac, ipak, čeka se potvrda IOM-a, iako je to, kako saznajemo, zvanično novi smještaj migranata.

Uskoro više informacija…