SBB BiH zahtijeva ponovno brojanje glasačkih listića

BHRT

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH zahtijeva da Centralna izborna komisija BiH naloži ponovno brojanje svih glasačkih listića u glavnom centru za brojanje, uz prisustvo domaćih i stranih posmatrača, shodno članu 5.30 Izbornog zakona BiH.

Iz te stranke ukazuju na “ogroman broj nesumnjivih dokaza izborne krađe putem nelegalnih biračkih odbora, zamjene i popunjavanja glasačkih listića izvan biračkih mjesta, poništavanja važećih listića i pravljenja pola miliona nevažećih, glasanja desetina hiljada mrtvih, te lažno glasanje iz inostranstva”, saopšteno je iz SBB-a BiH.

Također, SBB zahtijeva od CIK-a da hitno javnosti predoči imena i sankcioniše odgovorne za zamjenu ogromnog broja članova biračkih odbora članovima SDA, dan prije održavanja izbora.

“Utvrđivanje istine o izbornim malverzacijama, zaštita biračkog prava i zakonska obaveza CIK-a da osigura fer i poštene izbore može se postići ili reakcijom na režirani izborni haos ili krivičnim gonjenjem pojedinaca u izbornoj administraciji, uključujući krivične prijave protiv članova CIK-a, što će biti sljedeći korak SBB-a”, navedeno je u saopštenju.

Ova stranka pozvala je CIK, ali i međunarodne posmatračke misije i organizacije, da urade sve što je potrebno kako BiH ne bi ušla u najdublju postdejtonsku političku krizu nepriznavanjem izbornih rezultata od većine političkih subjekata.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...