Kako navode, vjetroparkovi i vjetroelektrane oduvijek su bile privlačan mamac za različite interesne sfere, a poseban status dobiju kada se nađu, prema njihovim riječima, na stolovima ministara A-SDA

– Da je A-SDA komercijalna stranka i da su im prioritet vlastita kadrovska rješenja pokazuje i slučaj po kojem će ova stranka, pored već niza dokazanih afera, ostati zabilježena kao pogubna za ovdašnje interese Bošnjaka. Pokušaj promjene dresova neće saprati svu političku, ekonomsku i društvenu prljavštinu koju su nanijeli Unsko-sanskom kantonu, stoji su saopćenju iz Stranke demokratske akcije.

Kako navode, vjetroparkovi i vjetroelektrane oduvijek su bile privlačan mamac za različite interesne sfere, a poseban status dobiju kada se nađu, prema njihovim riječima, na stolovima ministara A-SDA.

– Naime, Vid Šantić, odani član A-SDA, svojevremeno ministar privrede Unsko-sanskog kantona pokazao je kako se i na koji način, i ono malo interesa zbog kojih su građani USK mogli biti na dobitku, može prodati. On je tada u maniru ministara zapadnoevropskih zemalja nagovijestio da će Bihać dobiti savremeni vjetropark. Pokrenute su analize, radila se istraživanja, ali kada je navedeno trebalo biti završeno dodjelom koncesije nekoj od domaćih kompanija ili konzorcija, uslijedio je hladan tuš A-SDA-ovog ministra i njegove stranke. Na nadmetanju u dodjeli koncesije, odani kadar A-SDA odlučio se pored Elektroprivrede BiH, dodijeliti koncesiju hrvatskoj kompaniji Ivicom Consulting, navodi se u pismu.

Tako je projekt, kako kažu, čija je vrijednost procijenjena s početnih 40 do 50 miliona KM do potpisivanja ugovora premijera Ružnića i predstavnika Ivicom Consultinga porasla na čak 120 miliona KM.

– Neosporno je da se slični projekti mogu i trebaju realizirati, ali da će krajiški, a samim tim i bh. interesi biti izigrani dodjelom koncesije stranoj firmi mogu se pripisati samo A-SDA-ovoj garnituri. Tako je prostor od 1.000 hektara zemljišta dodijeljen kompaniji iz Zagreba iako domaće kompanije ni najmanje ne kaskaju u sektoru izgradnje u navedenoj oblasti, a posebno Elektroprivreda BiH čija je ponuda na različite načine slabije ocijenjena. Podsjetimo na jučerašnje svečano otvaranje VE Podveležje instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH, a u koji je uloženo oko 130 miliona maraka. Koliki je značaj HE Kostela za okrug Bihać bio u vrijeme agresije na našu zemlji dobro znamo, kao i koliko je danas bitno pitanje energetske nezavisnosti za Unsko-sanski kanton što predstavlja ekonomsko, ali i državno pitanje, istakli su.

Kako navode, ovo je samo jedna od afera A-SDA koja promjenom dresa i pokušajem političkog preživljavanja pod novim nazivom NES pokušava skrenuti pažnju sa svih afera koje je prouzrokovala.

Izvor: Oslobođenje