SDA opet o izvještajima javnih preduzeća u Sarajevu: Vrhunac apsurda je što nisu podržali izvještaj KCUS-a

oslobodjenje.ba

Kao da izvještaj o radu nisu ni pročitali, zastupnici “šestorke” nisu podržali izvještaj Kliničkog centra, koji je za samo dvije godine uspio vratiti zatečeni dug od 90 miliona KM, navode iz KO SDA.

Trodnevno zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo potvrdilo je kako je trenutna vlast u Sarajevu, lišena svih principa i kriterija, zasnovana isključivo na podjeli fotelja, kažu iz KO SDA Sarajevo, od jučer u drugom saopćenju za javnost, ali na istu temu.

Ističu da prilikom izjašnjavanja o izvještajima o radu kantonalnih preduzeća i ustanova Šestorka je podržala prosječne a oborila odlične izvještaje.

– Tako naprimjer, novopečeni vlastodršci nisu podržali izvještaj Sarajevogasa, kompanije koja u mandatu aktuelne uprave radi najbolje od osnivanja. Ovo preduzeće je, od 6,5 miliona godišnjeg gubitka iz ranijeg perioda u izvještajnoj godini ostvarilo dobit od 1,4 miliona, kontinuirano širi distributivni gasni sistem, ostvaruje stalni porast broja kupaca i ima gotovo stoprocentnu naplatu potraživanja. Nije prihvaćen ni izvještaj Tržnica, firme koju je, nakon nereda i rasipništva prethodnog menadžmenta, aktuelni direktor doveo u poziciju da sredstva iz vlastite dobiti uplaćuje u kantonalni budžet. Ali je zato skupštinska većina podržala izvještaj preduzeća Pokop, koje je poslovalo prosječno, samo zato što je na njegovom čelu kadar SBB-a, navode iz KO SDA.

Vrhunac apsurda, kažu dalje, bio je odnos prema izvještajima zdravstvenih ustanova.

– Kao da izvještaj o radu nisu ni pročitali, zastupnici “šestorke” nisu podržali izvještaj Kliničkog centra, koji je za samo dvije godine uspio vratiti zatečeni dug od 90 miliona KM, obnoviti veliki dio medicinske opreme, nabaviti najsavremenije dijagnostičke aparate, a postupke javnih nabavki u potpunosti vratiti u zakonske okvire, ali su izvještaj Opće bolnice prihvatili samo zato što je i njen direktor član SBB-a. Izgleda da je novoizabranoj sarajevskoj vlasti draže da zdravstvene ustanove propadaju nego da napreduju, naglašavaju iz KO SDA i dodaju:

“Budući da je predsjedavajući Skupštine, Elmedin Konaković na samoj sjednici potvrdio da su stranke između sebe već “podijelile” preduzeća, javnost više sigurno neće nasjesti na priču o kriterijima i principima jer je svima potpuno jasno da je na sceni osvetnički pokušaj obračuna sa kvalitetnim i sposobnim kadrovima koji postižu dobre rezultate.”

Podsjećaju javnost na neka ranija vremena u kojima su, kako kažu, diletanti, neznalice i rasipnici željni moći preuzimali odgovorne javne funkcije i za kratko vrijeme upropaštavali sve što su dohvatili i za sobom ostavljali atmosferu nerada i dugove.

– Nastave li kako su krenuli, Konaković i njegovi poslušnici bit će na dobrom putu da unazade javni sektor u Kantonu Sarajevo, od privrede do zdravstva, od saobraćaja do komunalnih usluga, zaključuju u saopćenju iz KO SDA.



0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...