A SDA protiv izjednačavanja prava boraca ARBiH i pripadnika paravojnih formacija ratnog zločinca Fikreta Abdića

Usn.co.ba

Zastupnici Stranke demokratske aktivnosti A SDA u Federalnom parlamentu održali su danas press konferenciju, a govorili su o svom protivljenju usvajanju izmjena i dopuna federalnog zakona o pravima boraca i njihovih porodica.
Upozorili su da usvajanjem izmjena i dopuna pomenutog zakona, odnosno brisanjem člana 2. stav 7., izjednačavaju borci ARBIH sa borcima paravojnih formacija ratnog zločinca Fikreta Abdića. Ovim članom je definirano da pripadnici paravojnih formacija ne mogu ostvarivati prava pomenutim zakonom nego je njihov status regulisan Zakonom o osnovama civilne zaštite i zaštite civilnih žrtava rata.

-U ASDA ističu da je nekorektan bio i sam način kandidiranja ove tačke na dnevni red 23. redovne sjednice Parlamenta, jer je uvrštena po hitnoj proceduri kako zastupnici ne bi mogli ulagati amandmane.

„ASDA nema ništa protiv toga da se prava ovih kategorija regulišu, jer sve su žrtve žrtve, ali ne možemo pristati na takav presedan da se pripadnici paravojnih formacija uklučuju u zakon na ovakav način“, istaknuto je na press konferenciji.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...