Nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uklonjene su sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motiviran proces, saopćeno je iz SDA.
– Cilj Tužilaštva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru, kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije, navodi SDA.

Dodaju da odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužilaca koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj.

– Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivisano, što je prvorazredni pravosudni skandal, navode iz SDA i dodaju:

– Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić sa pozicije glavne tužiteljice, zbog pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u Federaciji i zbog permanentnog narušavanja ugleda samog Tužilaštva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije.

(Vijesti.ba)