Socijaldemokratska partija (SDP) BiH podnijeće krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH zbog moguće nezakonite preraspodjele kompenzacionih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.
Kako bi se zadovoljio Ustav i Izborni zakon BiH, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH iz svakog konstitutivnog naroda u saziv Parlamenta mora biti izabrano po četiri zastupnika.

Ukoliko se desi da jednog od konstitutivnih naroda ima manje od ovog broja, Centralna izborna komisija je dužna da izvrši popunu nedostajućih mandata sa kompenzacijskih listi političkih partija koje imaju takve kandidate, a sve u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

Nakon ovogodišnjih održanih Općih izbora postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani zastupnici iz reda srpskog naroda.

“Prema našim saznanjima, CIK BiH planira da nakaradno i na svoju ruku, te, vjerovatno,u sadejstvu sa vladajućim političkim strankama uradi preraspodjelu mandata. Tako bi nedostajući mandati bili popunjeni sa kompenzacijskih listi stranaka, koje na svojim listama imaju kandidate iz reda srpskog naroda. Time bi se izvršila zamjena već izabranih kandidata sa nedostajućim kandidatima iz reda srpskog naroda unutar liste te političke stranke”, kaže se u saopćenju Stranke, dodaje se da to praktično znači da bi SDP izgubio mandate koji mu pripadaju i platio cijenu svoje multietničnosti, nakaradnim tumačanjem Izbornog zakona od CIK BiH.

Podsjećaju da je i CIK BiH 2014. godine nedostajuće mandate dijelio politčkim subjektima koji su imali najslabiji količnik i tako oduzimali kompenzacione mandate, a iste dodjeljivali političkim subjektima koji su na svojim kompenzacionim listama imali kandidate iz reda srpskog naroda.

Ukoliko se ovo dogodi, SDP BiH će putem Apelacionog odjela Suda BiH tražiti doslovno provođenje Izbornog zakona i podnijeti krivične prijave protiv svih službenika koji su radili na pripremi ovakve odluke, kao i protiv svih članova Centralne izborne komisije, koji ovakvu odluku usvoje.

“Očigledno je da je CIK BiH pod pritiskom vladajućih stranaka iz oba entiteta, jer bi tumačenjem iz 2014. godine, ove stranke izgubile mandate. Ovo je samo nastavak bezočne pljačke na proteklim izborima, na koju je CIK BiH zažmurio, a upravo zbog toga će SDP danas podnijeti žalbu i zahtjev za ponovnim brojanjem glasova za sve nivoe vlasti”,navodi se u saopćenju SDP BiH..

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.