Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine javno je pozvala Semira Efendića i Husu Ćesira da javnosti i istražnim organima dostave dokaze kojim će potkrijepiti svoje navode da je “SDA u Novom Sarajevu kompromitovala izborni proces na način kako je to uradila u Novom Gradu ili na neki drugi način s kojim javnost još nije upoznata”.
“Uvjereni smo da je lepeza arsenala izbornih prevara višedecenijske vladajuće stranke široka, ali da će, kao i dosadašnje, prije ili kasnije izaći na vidjelo. Podsjećamo građane da je prije nekoliko dana u javnost dospio audio zapis koji svjedoči da je predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, po nalogu načelnika i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to tačno na ona biračka mjesta gdje su mu naložili načelnik i predsjednik SDA. Predsjednik OIK-a Novi Grad je Elvir Resić, istaknuti kadar SDA, koji je ranije po nalogu istih ljudi ranije oktroirao rad Kantonalne Televizije Sarajevo (TVSA)”, kaže se u saopćenju SDP-a.

SDP tvrdi da SDA Novi Grad Sarajevo u odgovoru ne poriče čin planskog montiranja 500 do 600 probranih SDA-ovaca u birane biračke odbore zloupotrebom Općinske izborne komisije.

“To je sulud načina kako se brane, samo je sve očitije da se u BiH desila izborna krađa bez premca, zbog čega je ponavljanje izbora Novom Gradu i prebrojavanje listića u svim drugim izbornin jedinicama neophodno za očuvanje krhke demokratije u BiH i bilo kakvog povjerenja građana u izborni proces. Pozivamo istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIK-a, po nalogu načelnika Semira Efendića i Huse Ćesira. Također, pozivamo istražne organe da provjere navode SDA Novi Grad, da su u Općini Novo Sarajevo počinjena slična mešetarenja posredstvom OIK-a i članova biračkih odbora, zbog čega bi prema njihovom uvjerenju, izbore trebalo ponoviti i u ovoj Općini”, stoji u saopćenju.