SDP i PDP odbili certifikate, SNSD nije prisustvovao intoniranju himne

N1

Skoro dva mjeseca nakon izbora konstituisan je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te je izabrano rukovodstvo doma. I to u drugom krugu glasovanja. Zastupnici su izabrali rukovodstvo Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, Denis Zvizdić iz SDA i Nebojša Radmanović iz SNSD-a. No, hoće li ove tri stranke formirati i vlast na državnoj razini, ostalo je nepoznanica. Danas nismo čuli ni “da”, ali ni “ne”.

Okupilo se društvo staro, a i novo. Sve to u bijeloj dvorani Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Pozdravi. Fotografiranje. Pa uručenje certifikata.

I već tu nastaju prva previranja. SDP i PDP ne žele primiti certifikate od članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Razlozi za takav postupak sljedeći…

“Centralnu izbornu komisiju smatramo najodgovornijom za brutalnu krađu na izborima, koja se desila, posebno u segmentu njihove zabrane ponovnog brojanja glasačkih listića. Vjerujemo da bi saziv i ovog Parlamenta, a i Predsjedništva bio drugačiji da su to dopustili”, tvrdi Saša Magazinović, SDP BiH.

Te zbog toga, najavljuju kaznene prijave iz SDP-a, dok iz Partije Demokratskog Progresa traže što prije izmjene izbornog zakonodavstva.

“Mi smo podnijeli nekoliko snažnih i prigovora i žalbi na izborni proces i na jedan nismo dobili pozitivan odgovor. Ovo danas je bila snažna poruka nečinjenja CIK-a kako bi izborni proces bio fer i korektan”, ističe Branislav Borenović, PDP.

Kako god certifikat će im biti dostavljen naknadno, no neće Bariši Čolaku, HDZ-ovom kadru koji je odbio svoj mandat. Umjesto njega, u klupe je sjela Darjana Katić.

Zajedno sa svojim kolegama odslušala je intoniranje himne, kojoj nisu prisustvovali SNSD-ovi zastupnici. No svi zajedno položili su zakletvu. A potom prešli na izbor rukovodstva Doma.

I tu su uslijedila nova previranja. Tumačio se poslovnik, govorilo tko bolje čuje, vidi, tko mlađi, a tko stariji.

No , naposlijetku je odlučeno, nova predsjedateljica je Borjana Krišto, a njezini zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Formiranjem ovakvog rukovodstva postavilo se i pitanje, da li upravo HDZ, SNSD i SDA čine okosnicu vlasti na državnoj razini. Brojna pitanja novinara, no malo konkretnih odgovora.

“Za formiranje izvršne vlasti slijede dogovori političkih stranaka. To nije samo puki dogovor, jer trebaju se dogovoriti programi, kao i način rada. Vjerovatno od toga zavisi ko će biti parlamentarna većina”, kaže Borjana Krišto, HDZ BiH.

“Mislim da je o tome zaista prerano govoriti. Nije samo dovoljno formiranje rukovodstva Parlamenata da bismo već govorili o nekim čvrstim koalicijama. Po meni svaka koalicija mora biti bazirana na čvrstim programskim principima i ciljevima, reformskim procesima, mjerama i prioritetima”, dodaje Denis Zvizdić, SDA.

No iz SNSD-a drugačije vide današnji izbor.

“I prirodno je kada se izabere Kolegij, da je to najava nove većine iz koje će se formirati Savjet ministara. Od danas teku rokovi, Predsjedništvo sada ima obaveze i mogućnost dogovora brže nego inače. Lično se nadam da će vrlo brzo doći do izbora Savjeta ministara”, poručuje Nebojša Radmanović, SNSD.

Te je tim povodom imenovano je i parlametnarno Povjerenstvo za izbor ministarskog vijeća. Proces je počeo, SNSD ponavlja, predsjedatelj će biti iz naših redova.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...