Reakcija na reakciju

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine oglasila se saopćenjem za javnost u povodu odgovora Stranke demokratske akcije u kojem, kako se navodi, nisu demantovali niti jednu riječ iz saopćenja Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

– Prva neistina je da smo u SDP-u BiH izabrali hladovinu opozicije. Napominjemo da smo vlast preuzeli u kantonima u kojima živi više od polovine stanovništva FBiH, u kojim smo vlast mogli napraviti bez SDA i HDZ-a BiH. SDA nam jeste nudila sve što želimo da uđemo u koaliciju s njima i da preuzememo dio njihove bruke, poput jučerašnje na sarajevskom aerodromu. Ponudu smo odbili jer ste svojim glasanjem Draganu Čoviću dali kontrolu u domovima naroda Parlamenta Federacije BiH i Parlamentarne skupštine BiH, ističu iz SDP-a.

S obzirom na to da je, kako navode, SDA omogućila potpunu kontrolu u procesima uspostave vlasti HDZ-u, nije im na pamet palo da uz bok SDA čekaju kad će se HDZ smilovati i odobriti formiranje Vlade FBiH.

– Primjer DF-a koji još nema niti jednu izvršnu poziciju u vlasti FBiH je najbolji pokazatelj kako funkcionira višegodišnje koaliranje sa SDA-om i HDZ-om. Nama jeste problem blokada Vlade FBiH i to stalno potenciramo. Tu blokadu je omogućila SDA, koja je dozvolila da HDZ koji ima manje glasova od SDP-a može blokirati Vladu FBiH, podvlače iz SDP-a.

SDP ističe da nudi saradnju da se imenuje rukovodstvo entiteta i formira Vlada FBiH, “kao što smo vam pomogli i 2015. godine”.

– Umjesto što iznosite lažne teze o nepostojećim ‘balansima’, držite se Ustava i zakona. S obzirom da veliku većinu odluka donosite jednoglasno na sjednicama Vlade FBiH, očito je da sa balansom sa HDZ-om nemate problema, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a BiH.

Izvor: Oslobođenje