Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine od Centralne izborne komisije (CIK) zahtijeva poništavanje izbornog rezultata u Općini Novi Grad Sarajevo, raspuštanje Općinske izborne komisije (OIK) Novi Grad Sarajevo, te ponovno provođenje izbornog procesa uz imenovanje potpuno novih članova OIK-a i novih članova biračkih odbora – stav je Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BIH Sarajevo.

Nakon brojnih uočenih nepravilnosti u toku izbora u Općini Novi Grad Sarajevo, u javnost je dospio i audio zapis koji svjedoči da je predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, po nalogu načelnika Semira Efendića (SDA) i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira, imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to tačno na ona biračka mjesta gdje su mu naložili. Mešetarenje ovih razmjera u potpunosti kompromitira cjelokupan izborni proces u ovoj Općini i dovodi u pitanje relevantnost izbornih rezultata. U slučaju ove Općine nismo zadovoljni pukim prebrojavanjem listića, jer se bojimo da ćemo samo prebrojati glasove koji su već ukradeni.

SDP će na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo također uputiti zahtjev za raspuštanje OIK-a i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika Općinske izborne komisije Elvira Resića. Pozivamo i istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIK-a, po nalogu načelnika Semira Efendića i Huse Ćesira.

Pozivamo sve stranke koje se smatraju oštećenim izbornim nepravilnostima na ovim izborima i koje se ne mire sa takvim stanjem, da se pridruže ovom pozivu i da zajednički uputimo zvanični zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora u Općini Novi Grad Sarajevo. Pozivamo da se u cijeli slučaj uključe nevladine organizacije koje se bave pitanjem transparentnosti vlasti i provedbom izbora, kao i međunarodne institucije i strane ambasade kojima je stalo do izgradnje pravne države i demokratskog sistema vlasti u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo da je Novi Grad Sarajevo samo jedan primjer kako stranke na vlasti posredstvom lokalnih moćnika kompromituju izborni proces, da smo sada imali sreću da takva informacija ispliva na površinu, i da je ovo rijetka prilika da se kao društvo suočimo i obračunamo sa izbornim krađama i prevarama. Ukoliko ovaj slučaj prođe nekažnjeno i izborni rezultati budu priznati, bojimo se da će to biti fatalni udarac povjerenju u krhku bosanskohercegovačku demokratiju.