Sead Ćupina izgubio bitku za život

A.Zunic/biscani.net

Potpredsjednik Univerzitetskog karate kluba Bosna i selektor reprezentacije BiH, Suad Ćupina umro je sinoć u Sarajevu u 67. godini.

Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru, a ostat će upamćen kao jedan od onih koji je postavio temelje bh. karatea i koji je tokom svoje duge i bogate karijere stvorio veliki broj uspješnih bh. sportista.

Ćupina nije naučio gubiti svoje bitke, ali ovaj proslavljeni bosanskohercegovački sportista sinoć je izgubio svoju posljenju bitku, za život.

Dženaza i ukop istaknutog i dogogodišnjeg bosanskohercegovačkog sportiste, karate trenera i sportskog radnika, nosioca ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Suada Ćupine, koji je preminuo 18. oktobra u Sarajevu u 67-oj godini, bit će obavljena u subotu u 13.30 sati na mezarju kod Alipašine džamije.

Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. Karateom se počeo baviti 1968. godine. U tom sportu je postigao gotovo sve što je bilo moguće – od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičara i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta.

Njegovi karatisti bili su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju selektora kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama.

Ćupina je bio doktor nauka iz oblasti sporta od 2010. godine.

Dobitnik najvećeg ratnog priznanja – “Zlatni ljiljan”. Bio je član Patriotske lige Općine Mostar od aprila 1991. godine.

Rat ga je zatekao na dužnosti komandira Ratne stanice milicije, CSB Mostar. U TO stupio 8. aprila 1992. godine. Obavljao dužnost Komandanta bataljona, te niz dužnosti u 4. Korpusu Armije RBiH.

Učestvovao u oslobađanju i odbrani Mostara. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1993. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka „Zlatni ljiljan“.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...