Nemam vremena da hodam po gradu i mimo posla, pa ne vidim šta građani rade, ali se bojim gužvi u velikim centrima. Sarajevo je veliki grad, podvukla je Izetbegović

Generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović Oslobođenje je pitalo kako ocjenjuje epidemiološke mjere koje je ovih dana donijela Vlada Kantona Sarajevo. Riječ je o pojačanim mjerama s obzirom na veliki broj COVID pozitivnih osoba u ovom kantonu.

– Ne znam koje je to nove mjere donijela Vlada KS. Jedino sam čula da premijer Forto prijeti izolacijom onima koji su bili na skupovima, što je potpuno neodrživo i neopravdano. U izolaciju idu samo oni koji su bili sa zaraženom osobom. Poslušala sam šta je predsjednik Kriznog štaba KS i ministar zdravstva KS rekao. Baš ništa novo niti obećavajuće, zaključuje Izetbegović.

Iznijela je i mišljenje o tome šta je razlog ovako velikog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, da li se građani pridržavaju mjera i da li inspekcija može učiniti mnogo više na tom planu.

– Nemam vremena da hodam po gradu i mimo posla, pa ne vidim šta građani rade, ali se bojim gužvi u velikim centrima. Sarajevo je veliki grad. U KCUS-u svi poštuju propisane mjere. I bolesnici i uposlenici, naglašava dr. izetbegović, ali upućuje kritike na račun inspekcije, ali i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

– Inspekcije bi morale raditi u skladu s mjerama koje propisuje Krizni štab KS. Mislim da bi svi oni morali činiti i više i bolje, kazala je Izetbegović.

Izvor: Oslobođenje