Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnik EU u BiH. Prvu posjetu Gradu Bihaću ambasador Sattler iskoristio je kako bi se upoznao sa aktuelnom migrantskom krizom i stavovima gradske administracije kada je u pitanju rješavanje ovog problema i smanjenje pritiska na Grad Bihać i njegove građane.

Zahvalivši se ambasadoru Sattleru na dosadašnjoj podršci Delegacije EU u BiH prema Gradu Bihaću, gradonačelnik Fazlić nakon sastanka kazao je da je glavna tema sastanka bilo zatvaranje Vučjaka, ali tek nakon što se van Grada Bihaća i USK-a osigura lokacija za njihov smještaj, ali i smještaj svih onih koji i dalje budu dolazili u Bihać.

„I sinoć je u naš grad došlo preko 150 migranata i pitam sve šta ćemo sa njima i svakim slijedećim migrantom koji bude dolazio u Bihać, a ne bude Vučjaka. Svi smo jedinstveni u stavu da uslovi na Vučjaku nisu idealni, ali ne možemo sad dozvoliti da migranti dođu u grad i budu van kontrole. Zahtijevam da se na cjelovit način riješi kriza, a ne parcijalno i da se teret raspodjeli a ne da Bihać bude jedini na udaru. Mi smo u dvije godine sačuvali obraz i sad dolazimo u situaciju da nas prikazuju kao neke negativce u kontekstu Vučjaka“ – naglasio je gradonačelnik Fazlić.

On istakao je da će zbog aktuelne situacije na sutrašnjoj vanrednoj sjednici vijećnicima ponuditi lokaciju Lipa kao lokaciju za privremeni smještaj migranata.

„Sa gradonačelnikom Fazlićem i premijerom Ružnićem razgovarao sam o migrantskoj krizi i snažnijem uključivanju državnih vlasti u ovaj problem. Ono što sam od njih tražio jeste zatvaranje kampa Vučjaka koji ne ispunjava uslove za boravak migranata sa više aspekata. Kamp Vučjak je simbol nefunkcionalne vlasti u državi BiH i nema zatvaranja Vučjaka bez ponuđenih alternativa oko smještaja migranata. Ima nekoliko lokaliteta van USK-a i vjerujem da ćemo vrlo brzo sa državnim ministrom sigurnosti iznaći lokacije za smještaj migranata sa Vučjaka“- kazao je ambasador Sattler, zahvalivši se građanima Bihaća i USK-a na pomoći koju su pružili migrantima u protekle dvije godine.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.