Oko 2.000 migranata u BiH živi u uslovima koji su daleko ispod standarda, izloženi hladnoći, upozorio je šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

Ujedinjeni narodi upozorili su nedavno na katastrofalne uslove u prihvatnom kampu za migrante i izbjeglice Vučjak kod Bihaća.

Reakcija UN-a uslijedila je nakon što je više od hiljadu migranata i izbjeglica premješteno iz urbanog područja Bihaća u ovaj kamp. Lokalne vlasti, istovremeno, upozoravaju da se više ne mogu nositi sa migrantskom krizom koja je pogodila sjever zemlje.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da je stanje sa migrantima kritično samo u kampu Vučjak, ali ne i u ostalim kampovima u Bosanskoj Krajini, kojih ima četiri u tom dijelu BiH, pozivajući da se ulože dodatni napori kako bi se izbjegla veća humanitarna kriza.

Prema podacima domaćih vlasti u BiH je od 2018. godine do danas registrirano skoro 50.000 ilegalnih migranata koji sa Bliskog istoka i iz Afrike takozvanom Balkanskom rutom koja vodi preko BiH žele doći do Evropske unije, ali ih je u cijeloj zemlji ostalo oko 7.000.

IOM je trenutno ključni partner Evropskoj uniji kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH. Kakve su vaše procjene – je li migrantska i humanitarna kriza u zemlji eskalira?
Ako na to pitanje gledate iz perspektive broja migranata koji se svakodnevno nalazi u državi, situacija ne eskalira – od proljeća, u BiH se u prosjeku nalazi između 7.000 i 7.500 migranata. Znam da se radi o ljudima koji su u pokretu (što znači da pojedinci dolaze i odlaze), jer je BiH tranzitna zemlja za migrante koji pokušavaju da iz jednog dijela EU (uglavnom Grčke) stignu u druge dijelove EU (Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i dalje). To se može vidjeti iz broja registriranih dolazaka u BiH od januara ove godine koji iznosi oko 26.000 i to znači da je velika većina već napustila BiH.

Ali, gledajući iz humanitarne perspektive, situacija se pogoršava i, zapravo, postaje jako zabrinjavajuća. To ima veze sa situacijom smještaja u zemlji, koja je preopterećena od proljeća – službeni odobreni kapacitet od 4.200 kreveta nije dovoljan za migrante koji se nalaze u državi. Uprkos ponovljenim upozorenjima vlastima koja su IOM i drugi akteri uputili početkom godine da je u BiH hitno potrebno obezbijediti i identificirati dodatne centre za smještaj migranata, ništa nije učinjeno. To sada dovodi do situacije da oko 2.000 migranata živi u uslovima koji su daleko ispod standarda, izloženi hladnoći i sve nepovoljnijim vremenskim uslovima. Ako se rješenja ne pronađu brzo, rizik od ljudskih žrtava je realan. To frustrira dodatno obzirom da su međunarodni finansijski i ljudski resursi dostupni za uspostavljanje dodatnog službenog smještaja za migrante.

Cijeli tekst pročitajte u nastavku:

Otvori cijeli članak: Van der Auweraert za AJB: U BiH ugroženi su životi dvije hiljade migranata