Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambassador Johann Sattler boravio je danas u prvoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Ambassador Sattler susreo se sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona obišao migrantske kampove “Borići” i “Bira” u Bihaću te je, tokom posjete uručio 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK u sklopu podrške Evropske unije jačanju rada policijskih službenika u USK na terenu.

Na sastanku sa premijerom USK Mustafom Ružnićem, policijskim komesarom USK Mujom Koričićem i gradonačelnikom Cazina Nerminom Ogreševićem ambasador Sattler je razgovarao o migrantskoj krizi i potrebi za snažnijim uključivanjem državne vlasti u rješavanje problema. Domaćini su istaknuli da se ovaj Kanton sam nosi sa migrantskom krizom već drugu godinu iako je ključno da državni nivo, u čijoj je nadležnosti oblast migracija, počne upravljati krizom.

– USK je jedini kanton koji ima prihvatne centre, jedini dio BiH koji prihvata da nosi dio migrantske krize, ali ne možemo nositi svu krizu, niti je lokalne vlasti mogu riješiti. Za rješenja mora profunkcionisati državna koordinacija a Unsko-sanski kanton se mora rasteretiti, kazali su.

Ono što novi ambasador EU očekuje jest zatvaranje kampa Vučjak, za kojeg kaže da je simbol nefunkcionalne vlasti u državi BiH te da vjeruje da će uskoro sa Ministarstvom sigurnosti iznaći lokacije za smještaj migranata sa Vučjaka i za rasterećenje Unsko-sanskog kantona.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.