Sej Ramić u razgovoru za Biscani.net: Talgom i Centrotransom dnevno dolazi 150 migranata! To je bukvalno invazija na grad

E. Hasanagić / biscani.net

Kao što je već ranije pisao portal biscani.net, za subotu su zakazani protesti građana Bihaća, zbog nezadovoljstva odgovornih za nastalu migrantsku krizu, koja u posljednje vrijeme sve više uzima maha. MUP USK je nemoćan u rješavanju ove krize, jer u Bihać svakodnevno stiže oko 150 novih migranata, a broj krivičnih djela iz dana u dan je sve veći.

U nedostatku nadležnosti i alata u rukama, te u nastojanju da po ko zna koji put skrenu pažnju institucija zaduženih za rješavanje problema s migrantima, krajiški načelnici i gradonačelnici danas su u Bihaću održali kolegij. Osnovni zaključak kolegija načelnika i gradonačelnika jest da traže od institucija zaduženih za sigurnost, u prvom redu od MUP-a USK-a, odnosno od v.d. komesara policije da poduzmu sve što je u njihovoj moći, da potpuno zaustave dolazak migranata talgo vozom i autobusima na naš Kanton, da se ograniči slobodno kretanje lica u ilegalnom statusu, da se pojača prisustvo i stalne patrole pripadnika policije u svim dijelovima grada. Ukoliko nemaju kapaciteta, da u skladu sa zakonom hitno zatraže asistenciju Federalne uprave policije u provođenu tih aktivnosti.

Međutim, kao što smo ranije spomenuli i MUP USK je zatražio pomoć u rješavanju ovog problema, te dao određeni rok, koji polahko ističe, a priliv migranata je sve veći. Gledajući eskalaciju problema u gradu Bihaću, građani su se samoorganizovali, te najavili proteste za subotu u 18 sati na Gradskom trgu. O svemu tome je na svome facebook profilu obavijestio i Sej Ramić, koji se uključio i u raspravu na forumu portala biscani.net, na temu Migrantska kriza.

Među organizatorima protesta, pored građana je i vijećnik Sej Ramić. Sej Ramić je ukratko za portal biscani.net prokomentarisao proteste najavljene za subotu: “Protesti u subotu su organizirani radi eskalacije situacije sa migrantima na prostoru Bihaća. To je apel državnim vlastima da dislociraju migrante iz grada i smjeste ih na lokaciju koja neće ugrožavati stanovništvo Bihaća. Mora prestati dolazak migranata u grad, jer ih je došlo u augustu 1866.a u septembru alarmantnih 2764. Počeli su napadati čak i učenike i upadati u osnovne škole, što je nedopustivo i zabrinjavajuće za roditelje. Bez obzira na upozorenja, Talgom i Centrotransom dnevno dolazi 150 migranata!!! To je bukvalno invazija na grad. Ko je odgovoran? Zar jedna tura autobusom vrijedi više od ljudskog života?”

Na naše pitanje ko je direktno odgovoran za obaj problem, gospodin Ramić je ukratko kazao: “Ministarstvo sigurnosti je odgovorno, Odjel za strance je najodgovorniji,Federalni MUP, Kantonalna vlada. Naš MUP je na granici snaga.”

Da li će protesti u subotu i dalje ostati samo događaj, a broj migranata sve više rasti ostaje da vidimo.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...