Sej Ramić za Biscani.net o protestima i zahtjevima koje traže: Gospodin Mektić treba da rastereti USK

Elvedin Hasanagić / biscani.net

U ponedjeljak 13.8.2018. godine na Gradskom trgu u Bihaću održati će se mirni, dostojanstveni skup na inicijativu građana da se riješi migrantska kriza bez političkih konotacija. U najavi samog skupa naglašeno je da je riječ o apelu državnim institucijama da se brinu o građanima i njihovoj imovini.

Iako Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, tvrdi da je migrantski problem isti kao i u susjednim zemljama: “Ništa se drugačije ne dešava u BiH nego što se dešava u Srbiji, iz koje mi primamo u posljednje vrijeme skoro 80 posto migranata, ništa drugačije nego u Crnoj Gori, u Albaniji i ne vidim zbog čega praviti jednu takvu atmosferu i ambijent”, ali je dodao da ima i plan za novi migrantski centar na području Unsko-sanskog kantona: “Ako nađemo neki veći odgovarajući centar u koji će se moći smjestiti svi ti migranti onda ćemo taj u Velikoj Kladuši zatvoriti, a ako ne, on će biti privremenog karaktera dok bude postojala potreba. Imamo rješenje i za još jedan prihvatni centar na prostoru USK, ali ne bi govorio o lokaciji”

Ipak, građani grada Bihaća su odlučni da je u ovom gradu problem migranata odavno eskalirao i da na njih niko ne obraća pažnju, pa shodno tome. O protestima koji će se održati u ponedjeljak i o samoj migrantskoj krizi, za portal biscaninet govori vijećnik u GV Bihaća, Sej Rmić, koji je jedan i od organizatora samih protesta.

Izjasnili ste se kao pokretač protesta protiv migranata koji svakodnevno dolaze u Bihać; koji je Vaš tačan cilj, ako uzmemo u obzir da će migranti i dalje pristizati, jer ni protesti vjećnika u Sarajevu nisu urodili plodom? – dakle, ostatak Bosne je gluh na problem Bihaća. Da li mislite da će bihaćki protesti promjeniti stanje?

Ovo je građanska država i mi kao građani imamo svoja prava, na normalan život, zaštitu imovine i sigurnosti. Ne možemo se oglušiti na činjenicu da državne institucije nisu u stanju i ne žele da riješe migrantsku krizu na prostoru USK i Bihaća.
Mi želimo protestima apelirati nadležne državne službe da rade svoj posao, zaštita građana Bosne i Hercegovine. Protest nije organiziran protiv migranata. Mi imamo zajednički problem. Ugroženi su i oni i mi.

Dobili ste i podršku gradonačelnika, ali, viši nivo vlasti, konkretno Ministar sigurnosti, Dragan Mektić tvrdi da je situacija ista kao i u susjednim zemljama, i da se problem ne može tek tako riješiti, te je dodao da ima rješenje za još jedan prihvatni centar za migrante na području USK? Vjerujete li da će protesti doprijeti do onih koji se odlušuju na svu ovu situaciju?

Gradonačelnik Bihaća je pružio sve što grad može u ovakvim situacijama. Dnevno se podijeli 1200 obroka migrantima. Porodice sa djecom su smještene u Sedru, da imaju krov nad glavom. Ministar sigurnosti Dragan Mektić nije obezbjedio niti jedan privremeni migracioni centar. Đački dom ne posjeduje niti osnovne uslove za boravak migranata, a Dom penzionera je zatvoren radi neuslovnosti. Nije Bihać jedini grad koji graniči sa EU, niti je USK jedini kanton. Gospodin Mektić treba da rastereti USK i uredi više privremenih migracionih centara na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. On to ne čini. Migranti se usmjeravaju ka Bihaću i grad se pretvara u Geto za migrante. Sa dolaskom hladnijih dana doći će do velikih problema, humanitarnih i bezbjedonosnih.

Koji su svi vaši zahtjevi na skupu koji će se održati u ponedjeljak?

Zahtjevi su da ministar bezbjednosti Dragan Mektić hitno u roku 15 dana obezbjedi privremene migracione centre na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Da rastereti grad Bihać i USK opterećenih migrantskom krizom. Da zaštiti granice Bosne i Hercegovine i pojača kontrolu granice, naročito istočne prema Srbiji i Crnoj Gori. Da se prekine dolazak migranata na prostor USK i Bihaća Da Služba za poslove sa strancima konačno počne raditi svoj posao i evidentira ilegalne migrante, izvrši anamnezu migranata i njihovo zdravstveno stanje. Da sve one kojima je istekao rok o iskazanoj namjeri za azil vrati u zemlje odakle su došli. Da kantonalna inspekcija sankcioniše sve one koji ilegalno iznajmljuju prostore za boravak migranata. Da Kantonalna policija ograniči kretanje migranata i obezbjedi javni red i mir.

Šta ukoliko se zahtjevi ne ispune?

Opet ćemo organizirati proteste i mirni, dostojanstveni skup, zajedno sa predstavnicima migranata.

Nadam se da će vam zahtjevi biti ispunjeni, svako dobro i puno sreće u ponedjeljak. Srdačan pozdrav

Hvala, nadamo se i mi. Srdačan pozdrav i vama

Da li će protesti uroditi plodom? Da li će viši nivo vlasti spasiti Bihać od vala migranata i migrantske krize, ili će ipak od USK napraviti migracioni centar? – ostaje da vidimo.

A dok je država okrenula glavu od Bihaća i USK općenito građani žive u strahu. Jedna od reakcija građana: “Živimo u strahu. U jutro ih preko pedeset bude na otoci, spavaju tu, piju do kasno, galame, tuku se.”0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...