Živimo u zemlji u kojoj skoro svaki dan podsjeća na veliku,slavnu,krvavu prošlost naše domovine.Mislim da smo i po tome bogati zemlja.Mi često ne izvlačimo poruke iz prošlosti.Tu prošlost shvatamo olako,prelazimo preko nje kad poželimo a sjećamo se kad se eto i neko drugi sjeti,a onda lad se sjetimo dugo govorimo priče čiju poruku ne znamo i ne tumačimo.Ove sedmice dočekujemo dva bitna datuma u našoj historiji.Jedan nas uči da smo snažniji kad smo ujedinjeni i da se ponosimo onima koji su se za ovu zemlju borili.Drugi datum nas podsjeća da gubimo onda kad se podijelimo i da smo tad najranjiviji.

U ponedjeljak se navršava dvadeset i sedam godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine,armije koja je stala u odbranu ove zemlje i časno je branila, armije čiji su vojnici davali ono najvrijednije, život,da bi mi danas živjeli i u miru koračali ovom divnom zemljom. Borci ove zemlje su se borili za slobodu,za prosperitet, za budućnost. Budućnost za koju su se oni borili je i naša budućnost! Gradimo je!

Utorak nas podsjeća na to da ćemo i u budućnosti vrijeme posvećivati prošlosti, jer mi zaboraviti ne smijemo. Ne smijemo zaboraviti zločin u Ahmićima, gdje je ubijeno preko stotinu nevinih ljudi. Zločin je zločin i svaki narod koji je u svojim redovima imao zločince mora to priznati. Ne postoji zločinački narod, postoje loši pojedinci od kojih se moramo distancirati. Budućnost se ne gradi branjenjem zločinaca i licemjernim prijateljstvom, budućnost se gradi razgovorom, priznanjem, izvinjenjem, tolerancijom a nikako mržnjom.

Toliko godina nas određeni ljudi vraćaju i obmanjuju događajima iz prošlosti a mi nikako da se oslobodimo okova i da razmišljamo o porukama i poukama. Znamo samo ono što nas interesuje-jednu stranu i ništa više.

Prošlost je jedno veliko bogatstvo, ako je zanemarimo propadamo, ako živimo u njoj stagniramo,ali ako izvučemo pouke iz prošlosti tek tad možemo da napredujemo….

Piše: Sejman Rekić / Biscani.net